Průměrné denní teploty atakují tropická vedra a nezabírá ani ledová sprcha. Obyvatelé bytů tento scénář dobře znají. Alespoň někteří. Část z nich si totiž z teplých letních dnů nic nedělá. Proč? Tajemství zní: „Klimatizace do bytu.“

Jak funguje klimatizace?

Nejprve trochu teorie… Klimatizační jednotka do bytu i další typy fungují podobně jako chladnička. Jednotka pomocí chladicí kapaliny odvádí teplo z jednoho místa (interiér bytu) na druhé (ven). V praxi to probíhá zhruba takto:

  • Klimatizace do bytu nasává teplý vzduch v místnosti.
  • Teplý vzduch prochází přes výparník se zkapalněným chladivem.
  • Chladivo absorbuje teplo z nasávaného vzduchu a mění se na plyn.
  • Když chladivo nasaje teplo, vzduch procházející přes výparník se ochladí.
  • Zahřáté chladivo putuje do kondenzátoru, kde se ochladí a změní zpět na kapalinu.
  • Při procesu zkapalnění se uvolňuje teplo do venkovního okolního vzduchu.
  • Ochlazený vzduch vyfukuje klimatizační jednotka do bytu zpět do místnosti.

Přiznáváme – je to trochu z rychlíku. Detaily se ovšem liší podle toho, jakou klimatizaci vybíráte. A to si podrobněji probereme v článku.

pojištění domácnosti
Tip! Pro všechny případy je dobré mít uzavřené pojištění domácnosti. Na štěstí raději nespoléhejte. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem.

Co je splitová klimatizace?

Asi nejběžnější ochlazovač vzduchu je splitová klimatizace. Skládá se z vnější a vnitřní jednotky, kterou spojuje chladící okruh. Jedná se o běžný model klimatizace, o kterém píšeme v kapitole Jak funguje klimatizace.

Její využití vyžaduje dostatek prostoru uvnitř i vně bytu a stavební úpravy spojené s instalací vzduchotechniky. Jejich výhodou je ale vysoká efektivita. Jednoduchý split lze navíc rozšířit na multisplit klimatizaci, díky čemuž můžete individuálně ochlazovat více místností na různou teplotu.
klimatizace do malého bytu

Jak funguje klimatizace bez venkovní jednotky

Od běžných klimatizací se dostáváme k modernějším typům uzpůsobeným bytovým potřebám. Klimatizace bez venkovní jednotky se skládají pouze z vnitřní části. Hodí se zejména pro menší interiéry a budovy v památkové zóně, na které nejde namontovat vnější jednotka.

Princip fungování této klimatizace do bytu je jednoduchý. Chlazení vzduchu neprobíhá ve dvou jednotkách, ale pouze v jedné. Ohřátý vzduch klimatizace vyfukuje pomocí průduchů ve zdi bytu ven, ochlazený vzduch putuje zpět do místnosti.

Klimatizace bez venkovní jednotky se vyrábějí jako nástěnné monobloky. A jelikož bereme ohled i na vaše peněženky, prozradíme vám, že cena nástěnné klimatizace do bytu se pohybuje kolem 20.000 Kč.

Jak funguje mobilní klimatizace?

Levná, lehká a bez stavebních úprav… To jsou hlavní rysy přenosné klimatizace do bytu. Tím ale výhody mobilní klimatizace do bytu končí. Přesto si ale našla své pevné místo na trhu a mnozí ji považují za nejlepší ochlazovač vzduchu.

Mobilní klimatizace dělíme na jednohadicové a dvouhadicové.
  • Jednohadicová mobilní klimatizace do bytu chladí vzduch stejně jako klimatizace do bytu bez venkovní jednotky. Ohřátý vzduch proudí hadicí směrem ven. Tím ovšem dochází ke snížení efektivity (nejčastěji vyfukujeme z otevřeného okna) a navíc v místnosti dochází k podtlaku.
  • Dvouhadicová mobilní klimatizace do bytu tento problém eliminuje. Vedle hadice na výfuk vzduchu ven má nainstalovanou hadici přivádějící vzduch z venku do místnosti. Tím dochází k regeneraci chladiva a nevzniká podtlak snižující efektivitu přívodu vzduchu z dalších místností.
Někteří výrobci uvádějí zlepšení účinnosti až o 25 %.
klimatizace do bytu montáž

Jak vybrat klimatizaci?

Představili jsme si tři typy klimatizací do bytu. Jakou ale vybrat? Jaká nejlepší klimatizace do bytu se nabízí a je lepší využít split nebo monoblock? Prozradíme vám, že neexistuje univerzální nejlepší klimatizace do bytu.

Při výběru se rozhodujte podle toho, jakou místnost chcete chladit. A posléze srovnávejte tyto parametry.

  • Výkon – ten se v případě klimatizací uvádí v jednotkách BTU (British thermal unit). Místnost s objemem 50 m3 vyžaduje klimatizaci s výkonem 5100 BTU. U místností kolem 100 m3 se dostaneme na výkon 11.200 BTU.
  • Hlučnost – chladíte ložnici nebo obývací pokoj? Pokud volíte první možnost, asi by se vám nelíbila hlučná jednotka, se kterou se nevyspíte. U klimatizace do bytu si proto hlídejte decibely. Napovíme vám, že hodnota 55 dB je hlučnost běžného hovoru.
  • Typ klimatizace do bytu – bude to klimatizace do bytu bez venkovní jednotky, přenosná klimatizace do bytu nebo split jednotka? Rozdíly mezi třemi typy jsme vám sepsali výše. Výběr ale záleží na vás.
  • Energetická náročnost – v horkých letních dnech využíváte klimatizaci prakticky celý den. A věřte tomu, že se nejedná o zrovna nenáročného pomocníka. Jakékoliv snížení energetické náročnosti je proto vítané a ušetří vám až tisíce korun ročně.
  • Cena – jestliže postupujete podle našeho schématu, vyprofiloval se vám nejlepší ochlazovač vzduchu i s cenovou relací. Samozřejmě ale chápeme, že žádná peněženka není bezedná, a proto do úvah nad tím, jak vybrat klimatizaci, zapojte i cenový strop.

Kolik stojí klimatizace? Nejlevnější přenosná klimatizace do bytu stojí kolem 5.000 Kč. Za tu cenu ale příliš nečekejte. Na druhé straně se u multisplit klimatizací dostaneme i na částky kolem 100.000 Kč včetně instalace vzduchotechniky.

Při výběru klimatizace hrají roli i další aspekty. Spousta uživatelů řeší design klimatizace, případně i funkce jako ohřívání vzduchu a časovač. My se zaměřujeme na základ, kterým je ochlazování bytu. Při výběru vám přejeme šťastnou ruku, která vás odmění příjemným chládkem.