Říká se, že nehody nechodí po horách, ale po lidech a ty dopravní velmi rády chodí po českých silnicích. Jak správně postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám? A kdy volat policii k nehodě?

Statistiky spojené s dopravními nehodami v ČR?

Podle policejních statistik v roce 2023 na českých silnicích došlo k 94.545 dopravním nehodám, u kterých asistovala policie. Oproti roku 2022 se jednalo o pokles o 3,6 %, dopravních nehod tedy bylo v roce 2023 o 3.515 méně. Vlivem dopravních nehod loni zemřelo 455 lidí a těžce zraněno bylo 1.751 osob. Výše hmotných škod při nehodách dosáhla na 7,69 miliardy korun.

povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si pojištění auta a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Jaké jsou nejčastější příčiny dopravních nehod?

Pojďme se ještě podívat na to, jaké byly v roce 2023 nejčastější příčiny dopravních nehod:

  1. Nevěnování se řízení – 23,6 %
  2. Nesprávné otáčení či couvání – 11,8 %
  3. Vyhýbání se bez dostatečného bočního odstupu – 7,8 %
  4. Nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky – 7,4 %
  5. Nezvládnutí řízení vozidla – 6,7 %
  6. Nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem – 5,9 %
příčiny dopravních nehod

Jak postupovat při dopravní nehodě?

I sebemenší dopravní nehoda je pochopitelně stresující záležitostí. Odborníci však doporučují zachovat chladnou hlavu a řídit se jednoduchým postupem.

💡
V první řadě byste měli vypnout motor a zapnout výstražná světla. Následně byste si měli obléct reflexní vestu a umístit výstražný trojúhelník 50 metrů za auto, na dálnici pak 100 metrů za auto.

V dalším kroku vyhodnoťte, jestli je nutné volat policii nebo záchrannou službu. V naléhavých případech neprodleně poskytněte první pomoc.

dopravní nehoda policie a záchranné složky

Kdy volat policii k nehodě?

Zatímco drobné nehody, ke kterým dochází například během parkování na parkovišti, můžete vyřešit sami, v případě jiných je třeba volat k nehodě policii. Konkrétně se jedná o následující situace:

  • Některý z účastníků při nehodě utrpěl zranění (v tomto případě k nehodě přivolejte i záchrannou službu).
  • Škoda na některém z vozů přesahuje 200.000 Kč.
  • Při nehodě došlo k poškození majetku třetí strany. Jednat se může například o poškození dopravní značky, oplocení, domu apod.
  • Policii volejte i v případě, že se s druhým účastníkem dopravní nehody nedokážete domluvit při vyplňování záznamu o dopravní nehodě.
Kdy volat k nehodě hasiče

A kdy volat záchranku a hasiče?

Záchrannou službu je třeba volat, pokud během nehody došlo ke zranění některého z účastníků, a to i v případě, že zranění nepůsobí nijak závažně.

Stačí, aby si některý z účastníků stěžoval na bolest hlavy, a přivolání záchranky je na místě.

Bolest hlavy totiž může být zapříčiněna například vážným vnitřním krvácením. Obecně platí, že hasiče byste měli volat ve chvíli, kdy došlo ke zranění osob, když vozidla překážejí v provozu nebo došlo k úniku kapalin. V případě, že si nejste jistí, koho volat, ideálně zavolejte na linku 112.

policie a záchranka u dopravní nehody

Co dělat v případě nehody, kde nemusíte volat sanitku ani policii?

Možná vás také zajímá, jak postupovat v případě dopravní nehody, u které není potřeba volat policii ani záchranku. V tomto případě si promluvte s protistranou, abyste zjistili, jestli se dokážete domluvit na tom, kdo dopravní nehodu zavinil.

Pokud se shodnete, ideálně si detailně nehodu nafoťte a sepište s dalšími účastníky a svědky potřebné informace, především jména s kontakty a údaje o poškozených vozidlech. Nakonec s protistranou vyplňte záznam o dopravní nehodě.
Dopravní nehoda: Jak se jí v zimě vyhnout? | Klik.cz
Dopravní nehoda je jedním z největších strašáků řidičů.

Záznam o dopravní nehodě

I když není v České republice povinné mít v autě záznam o dopravní nehodě, rozhodně ho doporučujeme vozit s sebou. Formulář záznamu o dopravní nehodě si můžete stáhnout například zde.

Nyní už víte, kdy volat policii k nehodě, kdy je na místě volat záchrannou službu i jak se chovat v případě, že dopravní nehoda nevyžaduje přítomnost policie. Přejeme vám, ať se vám dopravní nehody vyhýbají velkým obloukem.