Láká vás představa procestovat Česko nebo okolní země v obytném voze, který umožňuje ocitnout se každý den na jiném místě? Asi vás ale napadne otázka, kde s obytným vozem parkovat. Připravili jsme si pro vás přehledného průvodce, díky kterému se dozvíte, kde budete moci zaparkovat u nás i v okolních zemích.

Kde parkovat s obytným vozem v Česku?

Kde lze parkovat s obytným vozem nebo s karavanem v České republice? Možností je hned několik. Pojďme si je ve zkratce představit:

  • Kempování v přírodě: S karavanem ani obytným vozem samozřejmě nemůžete zaparkovat, kdekoliv se vám to líbí, například uprostřed louky. Na parkování na travnatých pozemcích nebo v zahradách se však můžete domluvit s majitelem pozemku. Kempování takzvaně na divoko umožňuje například aplikace bez Kempu, která funguje obdobně jako Airbnb s tím rozdílem, že v ní majitelé pronajímají své pozemky.
  • Stellplatzy: K přenocování v karavanu nebo v obytném voze jsou určeny takzvané stellplatzy neboli místa určená k parkování karavanů. Na těchto místech, která jsou vybavená elektřinou a vodou, můžete parkovat bez rizika pokuty. V některých případech je zde možné kempovat zdarma, v jiných za mírný poplatek. Nejsou však určeny k dlouhodobému stání.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.
  • Stopovery neboli parkoviště pro karavany: Další možností, kde zaparkovat karavan či obytný vůz, přináší takzvané stopovery, tedy parkoviště pro karavany přidružená ke kempům. Tato parkoviště jsou určená pro krátkodobější parkování maximálně zhruba na tři dny.
  • Kempy: V neposlední řadě samozřejmě můžete zaparkovat a pobýt v některém z mnoha kempů napříč Českou republikou, které jsou spojené s veškerým potřebným zázemím, a to nejen v podobě vody a elektřiny, ale také výpustí odpadů a možností stravování.
zaparkované obytné vozy a přívěsy

Spaní v karavanu na parkovišti

Možná vás v souvislosti se spaním v karavanu či obytném voze napadlo, jestli je možné kempovat či přenocovat na kterémkoliv veřejném parkovišti. Je třeba říci, že kempování na veřejných parkovištích povoleno není, s výjimkou parkovišť, na kterých kempování výslovně umožňuje značka nebo doplňková tabulka.

Obytný vůz: Průvodce výběrem, koupí a užíváním
Na první pohled to vypadá jako vysněná dovolená. Koupíte si, nebo si půjčíte obytný vůz a vyrazíte do přírody.

Parkování karavanu či obytného vozu na parkovišti

Na veřejných parkovištích můžete parkovat, ale jakmile byste tu chtěli přenocovat, jednalo by se o kempování, za které byste si mohli vysloužit pokutu. Je třeba také vzít v potaz to, že v očích policie může být rozdíl mezi parkováním a kempováním velmi malý, doporučujeme se proto v obytném voze nebo v karavanu příliš nezdržovat.

Při parkování je také potřeba zohlednit hmotnost karavanu a myslet na to, že je většina veřejných parkovišť určená pro vozy do 3,5 tuny.
kde parkovat obytný vůz na dovolené

Celoroční parkování karavanů

Pořídili jste si obytný vůz nebo karavan, ale nemáte na vlastním pozemku dostatek místa na to, abyste ho mohli takzvaně uskladnit na zimu? Jednou z možností samozřejmě je, domluvit se svými blízkými, kteří disponují velkým pozemkem na tom, že obytný vůz zaparkujete u nich.

💡
Pokud ani tuto možnost nemáte, můžete využít městská hlídaná parkoviště nebo parkoviště, která jsou speciálně určená pro parkování karavanů nebo obytných vozů.

Parkování s karavanem v evropských zemích

Kempy pro karavany najdete ve všech zemích Evropy, podobně jako u nás není možné s karavanem parkovat kdekoliv, naštěstí však existuje celá řada praktických aplikací, které vám představí veškeré možnosti parkování a kempování v okolí.

Kde zaparkovat ve Vídni zdarma?

Častým cílem lidí, kteří vyráží na dovolenou s karavanem, je Rakousko, a to včetně Vídně. Je možné poblíž Vídně zaparkovat s karavanem zdarma? Podle dostupných údajů můžete s karavanem přenocovat pouze v placených kempech.

Láká vás obytná maringotka? Co obnáší její rekonstrukce?
Přestavby jsou hitem posledních let. Rozšířilo se i ubytování ve vagonech nebo bydlení v maringotce. Jak taková rekonstrukce maringotky vypadá?

Aplikace spaní v autě: Kde parkovat s karavanem a obytným vozem?

Jak už jsme nastínili výše, při cestách s karavanem nebo obytným vozem po České republice a evropských zemích vám přijdou vhod praktické aplikace, oblibě se těší například tyto:

  • Aplikace Motorhome Parking: Nabízí informace o parkování pro karavany a obytné vozy napříč Evropou.
  • Aplikace Camping Info: Aplikace, která přináší přehled více než 23.000 kempů ve 44 zemích.
  • Aplikace Park4Night: Kromě kempů představuje i přehled piknikových ploch nebo off-roadových míst.
  • Mapy Mapy.cz a Google Maps: Informace o možnostech kempování vám poskytnou i Mapy.cz a Google Maps.

Snad jsme vám poskytli lepší představu o tom, kde parkovat s obytným vozem a s karavanem v rámci České republiky a zemí Evropy. Věříme, že si dovolenou v obytném voze užijete na 100 % a budete na ni dlouho vzpomínat.