Chystáte se na zahraniční dovolenou bez cestovní kanceláře? Jednou z cest, jak na dovolené co nejvíce ušetřit, je správný výběr letenek. Rozdíly v cenách letenek se totiž mohou pohybovat i v řádu tisíců, takže se rozhodně vyplatí vědět, kde kupovat letenky za nízkou cenu a v jakém období jsou letenky nejlevnější.

Kde kupovat letenky za nejlepší cenu?

Jak na levné letenky? V dnešní době existuje celá řada webových stránek, které vyhledávají a srovnávají letenky, čímž vám pomohou najít ty nejlevnější. Mnohdy se vyplatí sledovat sociální sítě a odebírat newslettery webových stránek s levnými letenkami, které informují i o nejvýhodnějších akcích. Vaši pozornosti by neměly ujít tyto stránky a profily:

  • Kiwi.cz
  • Letenky od Kuby
  • Honzovyletenky.cz
  • JAKnaLetenky.cz
  • Zaletsi.cz
  • Letuska.cz
  • AZair.com
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovko cíl cesty, od kdy do kdy tam budete, pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.

Kdy koupit levné letenky?

Odpověď na otázku, kdy je nejvýhodnější letenky zakoupit, bohužel není jednoznačná. Někdy se vám totiž může vyplatit letenku koupit s půlročním předstihem a jindy jen několik dní před odletem. Obecně je však možné říci, že je zpravidla cenová hladina letenek nejnižší v období dvou až tři měsíců před plánovaným odletem.

Cenu letenek samozřejmě značně ovlivňuje doba, kdy plánujete do zvolené země cestovat. Letenky bývají nejdražší v období hlavní sezóny, víkendů a svátků.
Nejlevnější dovolená u moře letecky all inclusive | Klik.cz
Chcete si dopřát zasloužený odpočinek u moře, ale nechcete za to utratit moc peněz? Kde je nejlevnější dovolená u moře letecky all inclusive?

Další tipy, jak za letenky ušetřit

Shromáždili jsme pro vás ještě několik užitečných tipů od zkušených cestovatelů, které vám mohou ušetřit nemalé peníze za nákup letenek. Pojďme se na ně tedy společně podívat.

kde koupit levné letenky

Letenky hledejte v anonymním prohlížeči

Možná jste si i vy někdy při vyhledávání letenek všimli toho, že se při opětovném prohlížení letenek navyšovala jejich cena. Čím to je? Při vyhledávání zanecháváte digitální stopu, kvůli které mají letecké společnosti přehled o tom, že máte zájem o letenky v konkrétním termínu.

Abyste se umělému navyšování cen letenek vyhnuli, vyhledávejte letenky v anonymním prohlížeči.

Volte datum odletu v polovině týdne

Vliv na výslednou cenu letenek má nejen to, kdy letenky kupujete a v jakém období, ale také jaký den odletu zvolíte. Nejdražší bývají letenky s odletem o víkendu, nejlevnější letenky jsou naopak v úterý, středu a ve čtvrtek.

Cenu může ovlivnit také hodina odletu. Platí, že nejlevnější bývají letenky s odletem v brzkých ranních hodinách.
letenky

Nebraňte se odletům ze zahraničních letišť

Že se díváte při výběru letenek pouze na odlety z českých letišť? Zkuste se neomezovat pouze na ně. Zkušení cestovatelé nám dávají za pravdu, že mnohdy je možné pořídit letenky podstatně levněji, pokud zvolíte odlet z Vídně, Bratislavy, Krakova, Katowic, Berlína nebo Frankfurtu – tedy letišť, které nejsou nějak výrazně vzdálené od českých hranic.

Dovolená Dominikánská republika: Co všechno vidět? | Klik.cz
Chcete se ztratit v karibském ráji Dominikánské republiky a zapomenout na starosti všedního dne? Čekají vás krásné pláže a divoká příroda.

Oblíbené nízkonákladové letecké společnosti

V případě, že chcete cestovat letadlem za co možná nejnižší cenu, doporučujeme se zaměřit na nabídky nízkonákladových leteckých společností.

💡
Nízkonákladové aerolinky zpravidla nabízejí nižší ceny než klasické letecké společnosti, protože snižují své náklady tím, že omezují služby pro cestující. V ceně letenek těchto společností zpravidla bývá přeprava jednoho příručního zavazadla zdarma.
Další služby nízkonákladových aerolinek však většinou bývají zpoplatněné vysokým poplatkem.

Mezi známé nízkonákladové letecké společnosti patří například tyto:

  • ČSA Czech Airlines
  • Smart Wings
  • EasyJet
  • Ryanair
  • Wizz Air
  • Lufthansa apod.

Kde kupovat letenky, které si vaše peněženka zamiluje? Rozhodně se vyplatí sledovat několik oblíbených webových stránek, jako jsou například stránky kiwi.cz nebo Honzovy letenky, díky kterým budete mít přehled o nejvýhodnějších nabídkách. Ušetřit můžete také tím, že letenky koupíte ve správnou dobu.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: