Podle Asociace obchodu s ojetými automobily chyběly v roce 2020 v Česku desetitisíce ojetin. Ojeté auto bylo nedostatkové zboží, což se projevilo na ceně. Dnes je situace lepší – víte ale, kde ojeté auto koupíte a nespálíte se při tom?

Ceny ojetých vozů za poslední tři roky vzrostly o 35 %. V posledních měsících se ale zastavily. Odborníci však tvrdí, že před inflační úroveň se vrátí jen stěží. Kde pořídíte ojeté auto nejvýhodněji a na co si dát pozor při nákupu?

Ojeté auto z bazaru

První varianta, kterou kupující ojetého vozu využijí, jsou lokální i velké autobazary. Jistota stabilní firmy a dvouleté záruky s sebou ovšem přináší riziko nekalých praktik prodejců ojetých vozů a psychologického nátlaku při prodeji.

💡
Při nákupu ojetiny z bazaru čtěte recenze autobazarů – pozor si ale dejte na ty falešné. Obvykle je poznáte tak, že recenzent napsal pouze jednu, nebo několik málo pochvalných recenzí pro bazary jedné značky.

Záruka na původ vozu

Seriózní autobazary poskytují záruku na jistotu původu vozidla, najeté kilometry a další skryté vady. S vozem vám doloží servisní knížku a na vaši žádost provedou převod a technickou kontrolu při převodu.

Mezi největší autobazary v České republice patří tyto společnosti:

  • AAA Auto
  • Auto ESA
  • Auto Jarov
  • DAVO CAR
  • Mototechna
  • TipCars.cz

Jak se vyhnout nekalým praktikám autobazarů?

Důvěřuj, ale prověřuj. Tím se řiďte, když kupujete ojeté auto nejen v autobazaru, ale také kdekoliv jinde. Pokud si netroufáte na nákup sám, vezměte si s sebou odborníka – ideálně automechanika nebo někoho, koho živí prodej aut a není spojený s prodejcem.

Pokud v okolí nikoho takového nemáte, využijte specializované služby na prověření vozidel. V České republice fungují společnosti CEBIA a Car Vertical. Ty po zadání VIN prověří historii vozidla, najeté kilometry a servisní knížku.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.
oranžové auto

Ojeté auto z autosalonu

Ojetinu vám prodají i autorizované salony a dealeři vozidel. Obvykle se jedná o ojeté vozy z operačních leasingů, či vyřazené služební vozy z flotil. Na co se můžete připravit?

💡
Autorizovaní prodejci si dávají větší pozor na svoji pověst. Na druhou stranu se zde ale často setkáte s horší kvalitou za vyšší cenu. Počítejte také s tím, že někteří obchodní vás budou lákat na „výhodné" nabídky financování a pojištění vozidla.

Přímý prodej

Nákup ojetiny od soukromé osoby představuje levnou variantu a často objevíte zajímavé nabídky – v dobrém i špatném slova smyslu. Nízkou cenu ale kompenzují zdlouhavá jednání, handlování o ceně a v konečné fázi dokonce odstoupení od prodeje z důvodu nedůvěry na jedné či druhé straně.

Pořízení ojetého vozu u fyzické osoby má jednu výhodu. Prodejce ho obvykle prodává v takovém stavu, v jakém ho opustil. Na rozdíl od servisu málokdy investuje do vyčištění interiéru a motorové části a vy snadněji odhalíte případné skryté vady.

Pokud kupujete ojeté auto od přímého prodejce, postupujte stejně jako u autobazaru. Kupní smlouvu podepište až po fyzické kontrole, projížďce, a jen pokud souhlasíte se všemi parametry prodeje.

Předem si dohodněte, na kom leží povinnost přepisu vozidla do 10 dnů.
havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.

Aukce s ojetými vozy

Ojeté vozy se prodávají na internetových i fyzických aukcích. Dostat se na ně není složité – vstupné je buď zdarma, případně je třeba složení finanční jistiny.

Aukce pořádají soukromé subjekty i stát

Obvykle se jedná o exekučně zabavené vozy , či zástavy z hypoték. Některé firmy v aukcích draží i vyřazené vozy ze svých flotil. Na aukcích objevíte různé značky aut v rozdílných kvalitách. Prohlídka odborníkem je proto základ.

Státní aukce s ojetými vozy:

Ojeté vozy ze zahraničí

České řidiče lákají také zahraniční ojetiny. Na stránkách jako mobile.de se objevují zajímavé nabídky za nízkou cenu. O zahraničních vozech se mluví jako o kvalitnějších a kupující se setká s lepším přístupem. Tyto rozdíly se ale v důsledku nástupu zahraničních handlířů čím dál tím více stírají.

Koupě ojetého vozu ze zahraničí probíhá podobně jako v České republice. Dovoz auta má ale svoje specifika. Způsobům, jak koupit auto z Německa, věnujeme speciální článek.

Na co si dát pozor, když kupujete ojeté auto?

Nákup ojetiny, ať už pořizujete vůz jakýmkoliv způsobem, s sebou nese několik rizik. Prvním z nich jsou netransparentní prodejci , kteří při prodeji mlží a uvádějí zavádějící informace. Nelžou vám – neříkají pouze celou pravdu.

Pozor si dejte na podezřele levné nabídky.

Nízká cena neznamená, že se jedná o podfuk. Pokud ale pořizujete takové auto, věnujte více času jeho prověření.

💡
Při nákupu ojetého vozu platí heslo: _ „Důvěřuj, ale prověřuj." _ Kupující mají dnes různé možnosti ověření pravosti a historie vozidla. Je jen na vás, jaké využijete.
stočený tachometr

Nejčastější skryté vady ojetých vozidel

Vady, na které nebyl kupující při nákupu upozorněn nebo je nebyl schopen odhalit, označujeme jako skryté. V takovém případě platí půlroční záruka na jejich uplatnění při nákupu od fyzické osoby, dvouletou záruku pak při nákup v bazaru nebo u dealera.

Ve více než pětině případů tvoří skryté vady závada na elektronice. Každé desáté auto trpí defektním motorem, nebo přetočeným tachometrem. Mezi skryté vady se řadí jakákoliv odchylka od definovaného stavu vozidla, která není uvedena v kupní smlouvě.

Kde koupit ojeté auto? Záleží na preferencích kupujícího. Někdo preferuje jednání s autobazarem, jiný dá přednost spíše nákupu od fyzické osoby. Při nákupu ojetiny neexistuje nejlepší varianta a výhodný nákup objevíte kdekoliv.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: