V Česku i v Evropě v posledních letech roste popularita kempování s karavanem. Důkazem je i to, že se v kempech staví nové a nové přípojky a mnohdy se také zavádí celoroční provoz. Láká cestování s karavanem i vás?

Poradíme vám, kam karavanem po Evropě i v rámci Česka. Představíme vám také několik aplikací, které vám při cestování přijdou vhod.

Proč se vydat na dovolenou karavanem?

Lidé, kteří podlehli kouzlu cestování s karavanem, se shodují na tom, že karavan dává cestování zcela nový rozměr. Umožňuje být každý den na jiném místě a přináší pocit nezávislosti a propojení s přírodou. Kromě toho přináší pohodlné vybavení, díky kterému budete mít na cestách vše potřebné, a to včetně komfortní postele.

srovnání povinného ručení
Tip! Chystáte se na dovolenou po vlastní ose? Vyberte si nejlevnější pojištění karavanu, které ochrání nejen váš "bydlík", ale i vnitřní vybavení.

Kam karavanem po Evropě?

S karavanem se můžete v rámci Evropy vydat prakticky kamkoliv. Cestovatelé však nejčastěji v cestovatelských diskuzích zmiňují tyto destinace:

  • Rumunsko: Pokud vás láká nedotčená příroda a malá městečka, ve kterých budete mít pocit, že se zastavil čas, doporučujeme se vydat do Rumunska, kde prakticky neexistují limity pro karavany, takže můžete kempovat takřka kdekoliv.
  • Rakousko: I sousední Rakousko je pro kempování jako stvořené, nabízí totiž velké množství malých i velkých kempů, na divoko je ale možné kempovat jen v několika oblastech.
  • Finsko, Švédsko, Norsko a Dánsko: Láká vás návštěva severských zemí spojená s neobyčejnou přírodou, jezery a slavnými městy ze severských kriminálek? Také ve Finsku, Švédsku, Norsku a Dánsku jsou ke kempování s karavanem velmi benevolentní.
karavanem na sever
  • Chorvatsko: Jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací Čechů je dlouhodobě nedaleké Chorvatsko. V případě této země je však třeba myslet na to, že je zde kempování na divoko přísně zakázáno, na druhou stranu ale v Chorvatsku najdete velké množství kempů, z nichž mnohé jsou přímo u moře.
  • Itálie: Dalším oblíbeným cílem cest Čechů spojeným s krásným mořem a slunným počasím je Itálie, která je nazývaná rájem pro karavanisty. Po celé zemi je totiž hustá síť kempů a zhruba 2.000 stání pro karavany a obytné vozy mimo kempy.
  • Španělsko: S karavanem se můžete vypravit i do Španělska, které se opět může pochlubit bohatou sítí kempů a stellplatzů pro obytné vozy a přívěsy a také různých parkovišť, kde se dá bez problémů přespat.
Obytný vůz: Průvodce výběrem, koupí a užíváním
Na první pohled to vypadá jako vysněná dovolená. Koupíte si, nebo si půjčíte obytný vůz a vyrazíte do přírody.

Karavanem po Česku

I Česká republika je zemí, která přeje cestování s karavanem. V České republice je více než 500 kempů, což nás řadí na dvanácté místo v Evropě. Kromě některého z mnoha kempů můžete s karavanem kempovat také na parkovištích pro karavany nazývaných jako stopovery nebo na stellplatzech.

💡
Díky aplikaci BezKempu můžete najít i místa, kde je možné parkovat i na soukromých pozemcích.
karavan u jezera

Mapa kempů pro karavany: Aplikace, které oceníte

Jak snadno najít nejbližší místo ke kempování s karavanem v rámci Česka i evropských zemí? Díky několika praktickým aplikacím, mezi které patří například aplikace Motorhome Parking, Camping Info nebo Park4Night.

Při cestování karavanem nepodceňte pojištění

Cestování karavanem vám mohou znepříjemnit neočekávané situace, jako je například úraz nebo dopravní nehoda. Rozhodně se proto vyplatí sjednat si před cestou pojištění.

Kromě cestovního pojištění, jež by mělo být základem každé cesty, je ideální mít sjednané havarijní pojištění a v případě pronájmu karavanu také pojištění kauce skládané při pronájmu a pojištění storna.
Láká vás obytná maringotka? Co obnáší její rekonstrukce?
Přestavby jsou hitem posledních let. Rozšířilo se i ubytování ve vagonech nebo bydlení v maringotce. Jak taková rekonstrukce maringotky vypadá?

Kam karavanem po Evropě? Možností je nespočet. Napříč evropskými zeměmi i Českou republikou najdete stovky kempů, které jsou uzpůsobeny kempování s karavanem. Najít je můžete jednoduše pomocí několika praktických mobilních aplikací.