Srovnávače a kalkulačky povinného ručení se staly běžnou součástí hledání nového pojištění. Během procesu srovnání uživatel zadává některé osobní údaje, na jejichž základě probíhá výpočet. Má ale na výběr a existuje kalkulačka povinného ručení bez osobních údajů?

Logicky vyplývá, že sjednání (nejen) povinného ručení s sebou přináší zadávání osobních údajů. V některých případech jde o jméno, příjmení a datum narození, jindy pojistník sdílí i citlivé zdravotní údaje.

Údaje potřebné pro výpočet povinného ručení

Jaké údaje si žádá výpočet povinného ručení? Základ je registrační značka vozidla. Cenu povinného ručení ovlivňuje typ vozidla, model, rok výroby a další aspekty. Pokud vozidlo ještě nemá přidělenou registrační značku, pojišťovna vyžaduje alespoň VIN kód.

Údaje o vozidle ale málokdo považuje za osobní nebo citlivé údaje. Zájemci o povinné ručení se zdráhají sdílet především údaje o sobě samém. Poskytují je totiž zdánlivě neznámým a externím firmám, které s nimi mohou nakládat bez jejich svolení.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění auta přes naši kalkulačku povinného ručení během chvilky. Zjistěte, kde je nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje.

Údaje o pojistníkovi se týkají hlavně výpočtu jeho bonity. Na jejich základě pojišťovna určuje, do jaké (a také zda) rizikové skupiny patří, což ovlivňuje cenu povinného ručení a havarijního pojištění.

  • Datum narození – fakta mluví jasně. Mladí řidiči a senioři bourají častěji. Pro pojišťovny proto představují vyšší riziko, kdy této skupině řidičů častěji vyplácí pojistné plnění a tím pádem ji stojí více.
  • Bydliště – jestliže klient bydlí v Praze, Brně a dalším velkém městě, riziko nehody je mnohem vyšší, než když pochází z malé obce na jihu Moravy. Bydliště pojistníka proto hraje velkou roli při výpočtu ceny povinného ručení.
  • Kontaktní údaje – e-mail a telefon patří k primárním komunikačním kanálům. Kontakt s pojišťovacím agentem je v tomto případě zásadní. Vysvětlí klientovi veškeré aspekty povinného ručení a po telefonu s ním sepíše případnou smlouvu.

Co když nechci do srovnávače zadávat telefon a e-mail? Existuje kalkulačka povinného ručení bez zadání telefonu? I takové srovnávače povinného ručení známe. Má to ale svoje háčky…

povinné ručení kalkulačka

Jak se počítá cena povinného ručení?

Kalkulačka povinného ručení bez osobních údajů není nic nereálného. Pro výpočet ceny pojištění ale potřebujeme výše uvedené osobní údaje. Ano, umíme to bez nich. Samotnou cenu pak ale tak trochu střílíme od boku a ve finále se může změnit až o několik tisíc.

💡
TIP! Zajímá vás, co ovlivňuje cenu povinného ručení? Všem parametrům se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Do ceny povinného ručení promlouvá bydliště a věk řidiče. Roli hraje samozřejmě i výkon vozidla – silné vozy bourají statisticky častěji. Řidičům se také počítají bonusy a malusy, tedy motivační body, se kterými ušetří (nebo si naopak připlatí) za pojištění.

Vyplatí se kalkulačka povinného ručení bez osobních údajů?

Kalkulačka povinného ručení bez zadání telefonu existuje. Stejně tak i srovnávač povinného ručení bez osobních údajů. Je třeba ale počítat s tím, že ceny povinného a havarijního pojištění nejsou přesné a při podpisu smlouvy se až několikanásobně změní.

Ceny povinného ručení si pojišťovny řeší individuálně. Prakticky všechny se ale shodují na tom, že osoba pojistníka má větší váhu než vozidlo. Kalkulačka povinného ručení bez osobních údajů tak sice spočítá cenu na základě registrační značky nebo VIN, nikdy ale nebude definitivní.

To ale neznamená, že je kalkulačka povinného ručení bez osobních údajů k ničemu. Vyplatí se tam, kde klient vyžaduje rychlé a orientační srovnání cen pojištění. Často si totiž jen chceme udělat přibližnou představu a neřešit telefony a urgence ze strany pojišťovacích agentů.

pojištění auta kalkulačka anonymně

Zadání osobních údajů se nevyhnete

Pokud sjednáváte povinného ručení přes srovnávač, vlastní identifikaci se nevyhnete. Z podstaty věci vyplývá, že pro definitivní výpočet ceny povinného ručení jsou zcela zásadní. Některé srovnávače povinného ručení tak kalkulačky bez zadávání osobních údajů nenabízejí.

Oblíbená je kalkulačka povinného ručení bez zadání telefonu. 
Moc dobře víme, že někteří klienti preferují spíše e-mailovou komunikaci – ať už z nedostatku času nebo jiných důvodů. Proto srovnávače často posílají nabídky e-mailem s možností žádosti o kontakt ze strany pojišťovny.

Využívejte prověřené srovnávače povinného ručení

Najdeme ideální cestu, jak si chránit vlastní identitu a přitom sjednat povinné ručení bez nutnosti osobního kontaktu a s ním spojeného prověření? Řešením je pečlivý výběr srovnávače povinného ručení.

Stačí pár sekund v internetovém vyhledávači a vyskočí na nás zástup různých srovnávačů. Některé z nich jako Klik.cz jsou prověřené, jiné pochybné kvality. Jak klienti poznají kalkulačku, ve které budou jejich osobní údaje v bezpečí?

💡
V roce 2018 vešlo v platnost nařízení GDPR. To zpracovatelům osobních údajů nařizuje, za jakých podmínek mohou osobní údaje získávat, zpracovávat a uchovávat. Klíčová je také informační povinnost směrem ke klientovi, který musí vědět, jak se jeho údaje zpracovávají.
Zajímá vás, jak zpracováváme osobní údaje v Kliku.cz? Mrkněte na naše Zásady zpracování osobních údajů.

Význam osobních údajů rozhodně nepodceňujeme. Naopak si ceníme a chválíme klienty, kteří se o ně starají a neposkytují je jen tak na požádání. Kalkulačka povinného ručení bez osobních údajů se u nás sice nenachází, přesto si ale můžete být jistí, že s vámi jednáme fér a narovinu.