Dostali jste nebo jste zdědili auto a potřebujete ho přepsat na sebe? V tomto článku vám poradíme, jak vyplnit žádost o změnu vlastníka vozidla. Vzor formuláře najdete na webu Ministerstva dopravy ČR a odkaz na něj vás čeká i v odstavcích níže. Kromě toho vám přiblížíme i to, jak vyplnit přihlášku k registraci vozidla.

Jak vyplnit žádost o změnu vlastníka vozidla: Vzor

Vzor žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla najdete zde. Jeho vyplnění je poměrně snadné. Do formuláře je třeba zadat registrační značku vozidla, druh vozidla a VIN a také informace o dosavadním vlastníkovi vozidla, dosavadním provozovateli vozidla v případě, že se liší od vlastníka vozidla a informace o novém majiteli vozidla.

Aby byla žádost platná, nezapomeňte ji podepsat.

Kdy podat žádost o změny vlastníka silničního vozidla?

Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla je třeba podat do 10 pracovních dnů ode dne převodu vlastnického práva k silničnímu vozidlu nebo přechodu vlastnického práva k silničnímu vozidlu či nabytí právní moci rozhodnutí soudu v dědickém řízení. Žádost můžete podat na jednom z více než 200 obecních úřadů obce s rozšířenou působností.

změna vlastníka vozidla

Co budete potřebovat ke změně vlastníka vozidla?

Aby mohl proběhnout zápis změny vlastníka vozidla, vezměte si na úřad následující dokumenty:

  • společná žádost dosavadního a nového vlastníka,
  • doklad totožnosti,
  • technický průkaz vozidla, pokud byl vydaný,
  • osvědčení o registraci vozidla,
  • zelená karta,
  • provedení evidenční kontroly,
  • v případě přechodu vlastnického práva také doklad o nabytí vlastnického práva k vozidlu.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

O změnu v registru vozidel můžete nově zažádat přes Portál dopravy

Vzhledem k pokračující digitalizaci dopravních agend můžete nově žádost o převod vlastníka vozidla podat online přes Portál dopravy. Při vyplňování žádosti navíc můžete nastavit kontaktní údaje, na které budete dostávat upozornění o změně svého požadavku.

Ve chvíli, kdy budou doklady k vozu nebo registrační značky připravené, dostanete z úřadu upozornění. Následně už jen stačí doklady vyzvednout a zaplatit správní poplatek. Na úřad však přeci jen budete muset zajít, je totiž třeba předložit ke kontrole všechny potřebné dokumenty ve fyzické podobě.
změna vlastníka vozidla vzor smlouvy

Žádost o změnu vlastníka vozidla v případě dědictví

Pokud jste auto zdědili a potřebujete ho přepsat na své jméno, je přepis osvobozený od správního poplatku. K žádosti je třeba předložit kromě výše zmíněných dokumentů i doklad o nabytí vlastnického práva k vozidlu.

Kolik zaplatíte za změnu vlastníka vozidla?

Správní poplatek v případě automobilů činí 800 Kč, u přípojných vozidel nad 750 kg 700 Kč. Výše správního poplatku u přípojných vozidel do 750 kg a motocyklů nad 50 cm3 je 500 Kč a u motocyklů do 50 cm3 300 Kč.

Jaký je správný postup při prodeji auta?
Prodej auta proto může doprovázet nejistota. Přečtěte si, jaký zvolit postup při prodeji auta, abyste měli klidné spaní a na nic nezapomněli.

Jak vyplnit přihlášku k registraci vozidla?

Každý majitel vozu, který chce vůz provozovat v běžném provozu, musí vozidlo přihlásit. Stejně jako v případě žádosti o změnu vlastníka vozidla je lhůta pro přihlášení vozidla 10 dnů od převodu vlastnického práva k vozidlu. V případě přihlášení ojetého vozidla se musí na úřad dostavit obě strany, případně jedna strana s plnou mocí od strany druhé. Co se týče přihlášení nového vozidla, většinou ho za kupujícího vyřizuje prodejce. Přihlášku k registraci vozidel do registru silničních vozidel najdete zde.

Jak vyplnit žádost o změnu vlastníka vozidla? Vzor, který najdete výše, je poměrně přehledný, takže stačí vyplnit požadované údaje do kolonek. Vyplněnou žádost můžete osobně podat na kterémkoliv obecním úřadě s rozšířenou působností nebo prostřednictvím Portálu dopravy.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: