Vzrůstající ceny povinného ručení řidiče nemile překvapují. Každoroční nárůst až o několik tisíc způsobil, že řidiči stále častěji hledají, jak ušetřit na povinném ručení. Připravili jsme si pro vás 10 tipů na to, jak ušetřit na pojištění za auto?

Způsobů, jak ušetřit je mnoho. Ne všechny se přitom týkají pravidelné platby za pojistku. Naše tipy na to, jak ušetřit na pojištění za auto zahrnují i způsob šetření na případných škodách a nezapomínáme ani na motorkáře.

Využijte srovnávač povinného ručení

Srovnávače spolupracují s vybranými pojišťovnami, které jim za spolupráci poskytují slevy na povinném ručení. Kromě toho, že efektivně odprezentují nabídku, řidičům nabídnou i celou řadu slev a dalších nabídek.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Využití srovnávačů je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak ušetřit na povinném ručení. V KLIKu pro vás Agent s povolením srovnávat seřadí nabídky od nejvýhodnější a odborník na telefonu s vámi uzavře smlouvu online. To vše za několik minut a bez zbytečné administrativy.

jak ušetřit na povinném ručení

Bonusy a malusy

Prostřednictvím bonusů a malusů pojišťovny motivují řidiče k jízdě bez škodních událostí. Za každých 12 měsíců bez nehod se jim na klientské konto připíše sleva 5 až 10 % na povinném ručení. A to za pár roků bez způsobené nehody udělá slušnou sumu.

Funguje to ale také obráceně. Za každou způsobenou dopravní nehodu pojišťovna odečte až 48 měsíců z bonusového konta. Pokud řidiči bourají častěji, dostanou se navíc do záporných hodnot a za pojištění zaplatí více než základní cenu.

Sjednání povinného ručení online

Povinné ručení online přináší řidičům mnoho výhod:

  • ušetří čas,
  • vše zvládnou sami po telefonu,
  • srovnávače povinného ručení přehledně představí ceny, podmínky a připojištění,
  • některé pojišťovny za sjednání online nabízejí vysoké slevy.

Například ČSOB za sjednání povinného ručení online nabízí slevu 20 %. O procento více nabízí řidičům pojišťovna Allianz, která navíc slibuje sjednání do 2 minut. V kombinaci s nižšími cenami srovnávačů pojištění tak řidiči ušetří o desítky procent více, než kdyby sjednávali pojištění běžnou cestou.

Povinné ručení podle najetých kilometrů | Klik.cz
Pojišťovny přicházejí s novým produktem. Komu se vyplatí?

Platba pojistného na celý rok

Někteří řidiči nad způsobem platby vůbec nepřemýšlí a platí na rok dopředu. Jiní ovšem platí čtvrtletně nebo dokonce měsíčně a připravují se o skvělý způsob, jak ušetřit. Pojišťovny si více cení řidičů, kteří se upíšou na rok dopředu, a proto jim nabízejí drobnou slevu ze základní ceny.

Aktualizace pojistné smlouvy

Jednou sjednám, navždy sjednám… Tak to v případě pojištění neplatí. Nebo alespoň ne v případě, že řidič ví, jak ušetřit na pojištění na auto. 

💡
Pojišťovny pravidelně reagují na trh s produkty a svoje vlastní pojištění mu přizpůsobují. Řidičům se proto pravidelný přepočet vyplatí.

Mnoho řidičů se aktualizace smlouvy, či změny pojišťovny obávají z důvodu náročné administrace a pokuty z výpovědi smlouvy. Pokud změnu pojišťovny zvládnou do šesti týdnů před jejím výročím, žádná pokuta jim ale nehrozí. Se vším jim poradí náš odborník na telefonu.

Máte nezaplacené povinné ručení? Hrozí vám pokuta! | Klik.cz
Podle dat pojišťoven se pohybuje na silnicích zhruba 200 tisíc řidičů, které mají nezaplacené povinné ručení.

Kombinace více pojištění

Pokud řidiči u jedné pojišťovny platí životní pojištění, pojištění domácnosti či nemovitosti nebo pojištění odpovědnosti, je možné, že u pojištění získají také slevu na povinné ručení. Většině obchodníků se rozsvítí oči při představě, že pod svojí střechu dostanou klienta s kompletním propojištěním.

Podpultové nabídky

Z nabídek pojišťoven se na veřejnost dostane pouze zlomek. To nejlepší povinné ručení mají k dispozici VIP zákazníci, případně se k nim řidiči dostanou jen po dlouhém smlouvání, či v případě pojištění více vozidel najednou.

Mezi VIP zákazníky pojišťoven patří i srovnávače pojištění. 
Vzhledem k vysokému množství smluv, které s pojišťovnami sjednáváme, se nám otevírají dveře tam, kam se obyčejní řidiči nedostanou.
povinné ručení cena

Sezonní pojištění

Pojištění na sezonu patří k oblíbeným způsobům, jak ušetřit na pojištění za motorku. Ti na motocyklu jezdí přibližně šest měsíců v roce a nechce se jim platit za měsíce, kdy jim motorka stojí v garáži.

Východisko představuje sezonní pojištění na motorku. Smlouva platí na dobu neurčitou, jsou v ní ale vytyčené měsíce, kdy motocykl nevyužívají. Platí tedy pouze za měsíce, kdy na motorce skutečně jezdí.

Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění motocyklu? | Klik.cz
Havarijní pojištění na motorku spousta řidičů přehlíží. Kdy se řidičům vyplatí havarijní pojištění motocyklu?

Garáž pro pojištěné vozidlo

Parkujete vozidlo před bytem, nebo v garáži? Jedna z otázek, na které se pojišťovací agenti ptají během sjednání povinného ručení. Vozidlo na volném prostranství pro pojišťovny představuje riziko v případě povinného a havarijního pojištění z důvodu vandalismu či překousání kabelů.

Jestliže majitel parkuje vozidlo v garáži, pojišťovna mu automaticky povinné ručení a havarijní pojištění zlevní na rizicích vandalismu, krádeže a poškození zvěří. Riziko poškození na ulici je totiž mnohem vyšší než u pečlivě garážovaného vozidla.

Chytrá spoluúčast

Posledním způsobem, jak ušetřit na povinném ručení, je dobře nastavená spoluúčast. Tu při běžné platbě řidiči poznají jenom minimálně. Nízkou spoluúčast ocení ale v případě škodní události, kdy se na plnění podílejí menší měrou.

Například pojišťovna Pillow nabízí nulovou spoluúčast v případě přírodní události, krádeže vozidla nebo střetu se zvěří. Stejně jako u jiných způsobů platí, že informace o spoluúčasti poskytne srovnávač pojištění.

Jak ušetřit na pojištění za auto? Ukázali jsme 10 způsobů, které sníží platbu za povinné ručení. Žádný z nich není nejlepší a stejně tak řidiči nezkombinují všechny dohromady. Při chytrém sjednání ale získají slevy i v desítkách procent.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: