Jak už z názvu povinné ručení vyplývá, jedná se o pojištění, které si ze zákona musí sjednat všichni majitelé automobilů a motocyklů. V následujících řádcích se podíváme na to, jak často se platí povinné ručení i na to, co se stane, pokud povinné ručení nezaplatíte.

Jakou zvolit frekvenci placení?

Většina pojišťoven umožňuje výběr platební frekvence povinného ručení. Nejběžnější je jednorázová platba povinného ručení jednou za rok, rozhodnout se však můžete také pro půlroční a čtvrtletní placení. Některé pojišťovny dokonce umožňují rozložit si platbu povinného ručení do měsíčních splátek.

Při volbě jedné z variant byste měli vzít v potaz faktory ovlivňující frekvenci platby. Zpravidla platí, že čím více splátek zvolíte, tím méně výhodné pojištění bude. Při kvartální a měsíční frekvenci plateb se navíc zvyšuje pravděpodobnost, že pojištění zapomenete zaplatit.
Doporučujeme proto vždy volit roční platbu.
povinné ručení platby

Jak platit povinné ručení?

Povinné ručení je možné pojišťovně zaplatit několika způsoby. Nejjednodušší možností je bezesporu platba převodem z bankovního účtu nebo online platba pomocí některé z platebních bran. Pojišťovny však umožňují také vklad přímo na pobočce dané pojišťovny nebo prostřednictvím služeb České pošty.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny pojištění auta během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Od kdy povinné ručení platí?

Povinné ručení je platné od data, které je v pojistné smlouvě uvedené jako počátek pojištění. Pokud povinné ručení uzavřete online, povinné ručení začne platit v okamžiku, kdy uhradíte částku za pojistné. Dejte si pozor na to, že datum sjednání pojistné smlouvy k pojištění z odpovědnosti z provozu vozidla a datum počátku pojištění mohou být dvě odlišná data.

Pojistnou smlouvu je totiž možné uzavřít i několik měsíců po jejím počátku.

Upozorňuje pojišťovna na platbu povinného ručení?

Pojišťovna předem na platbu povinného ručení upozorňuje, nejčastěji zasílá klientům měsíc před splatností dokument s informacemi k placení pojistného. Tento dokument zasílá způsobem, který si klient zvolil, tedy buďto elektronicky e-mailem nebo poštou.

povinné ručení rozložení plateb

Co se stane, pokud zapomenete zaplatit povinné ručení?

I přesto, že pojišťovna předem dává vědět ohledně blížící se platby, samozřejmě se může stát, že na platbu pojistného zapomenete.

💡
Pokud vám přišla teprve první upomínka, nic hrozného se neděje, vaše povinné ručení stále platí, ale rozhodně byste ho měli zaplatit co nejdříve. Druhou upomínku ale nepodceňujte, v této chvíli vám totiž mohou nabíhat úroky za prodlení.

Po řadě upomínek může pojišťovna povinné ručení zrušit a začít po vás vymáhat dluh na pojistném.

havarijní pojištění
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. Jednoduše, online, za pár minut.

Co vám hrozí, pokud povinné ručení nezaplatíte?

V případě, že vás pojišťovna několikrát upozorní na platbu pojistného, ale vy nebudete reagovat, zašle vám výpověď.

Bez pojistky vám automaticky vznikne povinnost zaplatit pokutu do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů.

V případě osobních automobilů se pokuta za den pohybuje od 30 do 93 Kč podle jejich objemu. Kromě denní pokuty musíte ze strany České kanceláře pojistitelů počítat i s pokutou 300 Kč za každý případ nezaplaceného povinného ručení.

Za jízdu bez povinného ručení navíc hrozí při silniční kontrole Policie ČR pokuta až 3.000 Kč.
Povinné ručení podle najetých kilometrů | Klik.cz
Pojišťovny přicházejí s novým produktem. Komu se vyplatí?

Co vše ovlivňuje cenu povinného ručení?

Pojďme si ještě přiblížit, jak se vypočítává cena povinného ručení. Výsledná částka, kterou za povinné ručení zaplatíte, se odvíjí od několika faktorů:

  • typ vozidla,
  • účel využití vozidla,
  • konkrétní model auta,
  • bonusy a malusy
  • věk pojistníka,
  • trvalé bydliště pojistníka apod.

Jak často se platí povinné ručení? Povinné ručení je platné vždy rok. Zaplatit ho můžete jednou za rok, půlročně, čtvrtletně nebo měsíčně. Vždy doporučujeme roční platbu, jednak bývá pojištění výhodnější a jednak platbou jednou ročně minimalizujete riziko, že byste povinné ručení zapomněli zaplatit.