Vlastní bydlení zní jako sen. Vymanění se z nepříjemného nájmu a placení vlastního představuje důležitý krok v životě mladých lidí. Hypotéka pro mladé tento krok usnadní. Jaké jsou její podmínky a kolik peněz ušetří sjednání?

Mladí lidé hledají vlastní bydlení

Data poskytnutá České spořitelnou ukazují, že mladí lidé touží po vlastním bydlení. Ačkoliv média naznačují, že se situace vrací k nájemním smlouvám, až 40 % žadatelů o hypotéku jsou mladí lidé.

Pořízení vlastní nemovitosti plánuje každý desátý Čech. V absolutních číslech jde o více než 150 tisíc obyvatel České republiky. Poptávka po levných hypotékách je tedy více než vysoká.

V neposlední řadě je tu postoj mladých k hypotékám. Více než tři čtvrtiny klientů uvedly, že na pomyslném žebříčku financování nemovitosti převládá právě tento způsob.

hypotéka pro mladé rodiny
Hypotéka pro mladé rodiny je zpravidla výhodnější.

Charakteristika hypotéky pro mladé

Hypotéka pro mladé je speciální typ produktu, který poskytují banky žadatelům o financování pořízení či rekonstrukce vlastní nemovitosti. Jedná se o typ hypotéky určený na podporu a rozvoj bydlení pro mladé rodiny.

Pro banky jsou mladí lidé lukrativní klienti. Hypotéky si sjednávají na maximální možnou dobu čerpání (v některých případech až 40 let) a mají vysoký bonitní potenciál – se vzrůstajícím věkem stoupá jejich pracovní hodnocení a bankám nehrozí prodlení ve splácení.
💡
Hypotéka pro mladé se sjednává na nákup vlastní nemovitosti i rekonstrukci. Nezáleží na tom, zda mladá rodina plánuje pořízení vlastního bytu nebo rekonstrukci. Banky jim nabídnou zvýhodněné podmínky.
hypotéky
Tip! Pokud jste mladí a chcete si pořídit vlastní bydlení, nezoufejte. Hypotéka není nedosažitelný sen, ale reálná možnost. S naším srovnávačem hypoték najdete tu nejvýhodnější nabídku pro vás. Zkuste to hned teď!

Více peněz a nižší splátky

Jako taková poskytuje hypotéka pro mladé výhodnější podmínky pro klienty. Výhody produktu spočívají ve třech faktorech.

  • Nižší úvěr k hodnotě (LTV) – zatímco u běžných hypoték reguluje ČNB částku, kterou banka může půjčit, na 80 % z hodnoty nemovitosti, u hypoték pro mladé to činí až 90 %.
  • Banky půjčují více – klientům žádajícím o běžnou hypotéku, banka půjčí maximálně 8,5násobek čistého ročního příjmu. Hypotéka pro mladé tuto částku navyšuje na 9,5násobek.
  • Výše měsíčních splátek – hypotéku pro mladé splatíte dříve. Banky si jsou vědomy vzrůstající hodnoty klienta a umožňují splátku ve výši 50 % čistého měsíčního příjmu. U běžných hypoték je tento poměr stanovený na 45 %.
💡
Rozdíl mezi běžnou hypotékou a hypotékou pro mladé ukazuje tabulka níže. Jedná se o modelový případ bez úrokové sazby počítaný na byt v Praze s rozlohou 40 m2 s dobou splácení 30 let.
Hypotéka pro mladé Běžná hypotéka
Cena nemovitosti 5 mil. Kč 5 mil. Kč
Úvěr k hodnotě (LTV) 500 tis. Kč 1 mil. Kč
Minimální čistý měsíční příjem 43.000 Kč (u obou partnerů) 49.000 Kč (u obou partnerů)
Maximální výše splátky 21.500 Kč 21.500 Kč

Výše ceny nemovitosti se řídí průměrnými cenami za m2 v dané lokalitě.

sjednání hypotéky
Podmínkou k získání hypotéky pro mladé je věk do 36 let.

Podmínky hypotéky pro mladé

Na hypotéku pro mladé klienti dosáhnou relativně snadno. Základní podmínkou je maximální věk 36 let. Tuto podmínku přitom musí splňovat alespoň jeden z manželů. V případě párů na hromádce platí věková hranice pro oba.

💡
V nemovitosti musí žadatelé bydlet. Nelze si tak půjčit peníze na investiční byty určené k pronájmu.

Hypoték pro mladé se týkají také další pravidla pro sjednávání hypoték. Stejně jako u běžných hypoték platí, že do výše úroku se počítají všechny půjčky sjednané na danou osobu a další obecné kritéria.

Státní hypotéka pro mladé – efektivní možnost financování

Vedle hypotéky pro mladé měli klienti možnost sjednání státní půjčky. Ta byla určena všem do 40 let s maximálním možným úrokem 2,49 %. Státní hypotéka pro mladé se stala populární zejména v letech 2021 a 2022, kdy úrokové sazby od bank činily běžně 4 %.

Státní půjčku pro mladé poskytoval Státní fond podpory investic v úvěrovém programu Vlastní bydlení. Jednalo se o půjčku na pořízení nového bydlení do výše až 3,5 milionu nebo rekonstrukci do maximální výše 750 tisíc.

Podmínky pro sjednání státní hypotéky pro mladé byly podobné jako u hypotéky pro mladé:

  • maximální věk 40 let alespoň u jednoho z páru,
  • žadatel nesměl být vlastníkem, ani spoluvlastníkem jiného obydlí (neplatilo při modernizaci),
  • žadatel nesměl být nájemcem družstevního bytu, což platilo pro manžela i registrovaného partnera,
  • na nemovitost muselo být sjednáno pojištění nemovitosti.

Fixace státní půjčky pro mladé byla pět let. Po této době docházelo k přepočítání podle aktuální referenční úrokové sazby udávané ČNB. Za každé dítě do 15 let klesala sazba o dalších 0,2 %.

V porovnání s běžnou hypotékou klienti ušetřili stovky tisíc korun.
stěhování
O státní hypotéku pro mladé byl velký zájem.

Podpora mladých pouze pro nájemní bydlení

Bohužel ale mluvíme v minulém čase. Naposledy se program pro státní hypotéka pro mladé otevřela v lednu 2022. Enormní zájem a změny na nemovitostním trhu ovšem způsobily, že se fond vyčerpal již v dubnu téhož roku.

Během roku 2022 tak Státní fond podpory investic oznámil zrušení státní hypotéky pro mladé v současné podobě. Namísto podpory vlastního bydlení se začal soustředit na výstavbu nájemních bytů, a tedy podporu pronájmů u mladých rodin.

Jestliže toužíte po vlastním bydlení, na výběr máte pouze jednu z možností. Hypotéka pro mladé představuje efektivní způsob financování bydlení. Dlouho s ní ale neotálejte. Limitu 36 let věku v současné rychlé době dosáhnete dříve, než řeknete ČNB.