Obliba full hybridů v Česku neustále roste. Důvodem je samozřejmě jejich hospodárnost, ale také rychle se snižující cena. Některé je dnes možné koupit už od půl milionu korun. Na ty vůbec nejlevnější jsme se detailně podívali v našem přehledu.

Full hybridy jsou v současné době jednou z nejlepších forem elektrifikace. Jde totiž o auto s klasickým motorem, doplněné o menší elektromotor. Ten pouze pomáhá snižovat spotřebu paliva a zvyšovat dynamiku při rozjezdech.

Na rozdíl od plug-in hybridů se pak dobíjí svépomocí, bez nutnosti externího zdroje a nestojí majlant. V Česku se full hybridy prodávají už od půl milionu korun.
Tohle je šestice těch nejdostupnějších.

6. Toyota Yaris Cross

Oblíbené malé SUV od Toyoty je na českém trhu k mání už od 569 tisíc korun, a to s hybridem, kterému vévodí benzinová patnáctistovka. Systémový výkon činí 116 koní a spotřeba v kombinovaném provozu pak 4,4 litru. Co se týče výbavy, tak výše zmíněná částka odpovídá základní verzi Active.

To ale rozhodně neznamená, že by byla nějak strohá, ba naopak. Zákazník se může těšit například i na LED denní svícení, automatickou klimatizaci, zadní parkovací kameru, multimediální displej s plnou konektivitou, adaptivní tempomat nebo na celou řadu asistenčních a bezpečnostních systémů. Standardem je pochopitelně také automatická převodovka e-CVT.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

5. Dacia Jogger

Za 569 tisíc korun se v Česku nabízí i Dacia Jogger. Až sedmimístný rodinný kříženec kombíku a SUV spoléhá na benzinovou jedna-šestku, která spolu s elektrickým dopingem produkuje až 140 koní výkonu. Spotřeba paliva by se přitom měla pohybovat okolo 4,7 l/100 km.

Hybrid však u Dacie není možné kombinovat se základní výbavou Essential, ale až s vyšší Expression.

Díky tomu můžete počítat například s manuální klimatizací, multimediálním displejem, modulárními střešními lištami, LED denním svícením, parkovacími senzory či volantem potaženým umělou kůží. O přenos hnací síly na přední kola se pak standardně stará multimódová automatická převodovka.

dacia jogger

4. Mitsubishi Colt

Čtvrtým nejlevnějším novým full hybridem je znovuzrozené Mitsubishi Colt na základech Renaultu. S benzínovým motorem o objemu 1,6 litru a pomocným elektromotorem se může pochlubit systémovým výkonem 143 koní a průměrnou spotřebou 4,2 litru.

Základní výbava Invite je podobně jako u obou předchozích konkurentů velmi bohatá. Obsahuje totiž přední LED světlomety, automatickou klimatizaci, multimediální displej, bezdrátové Android Auto a CarPlay, bezdrátové nabíjení mobilního telefonu, dešťový a světelný senzor, tempomat, parkovací kameru vzadu nebo syntetickou kůži obšitý volant. Přední kola se pak opět roztáčí skrze multimódovou automatickou převodovku.

mitsubishi colt

3. Renault Clio

Když jsme psali, že Mitsubishi Colt stojí na základech Renaultu, mysleli jsme tím právě Clia. Tyto dvě auta se totiž ve skutečnosti liší pouze designem, jinak jsou ale naprosto shodná. Renault je však ještě o něco levnější, na českém trhu s totožným full hybridem startuje na částce 525 tisíc korun.

Základní výbava Evolution je ale ve srovnání s tou u Mitsubishi o něco chudší. Disponuje například full LED předními světlomety, manuální klimatizací, multimediálním systémem, bezdrátovým zrcadlením smartphonů, zadními parkovacími senzory a také armádou asistentů. Převodovka je zase multimódová automatická.
renault clio

2. Mazda 2 Hybrid

I první dvě místa v našem přehledu nejlevnějších full hybridů patří dvěma shodným autům - Mazdě 2 Hybrid a Toyotě Yaris. O trochu dražší je ale přeci jen Mazda, která převzala veškerou techniku právě od Toyoty a změnila prakticky jen loga. Její pořizovací cena začíná na 509.450 Kč s hybridním pohonem 1.5 Hybrid o výkonu 116 koní a spotřebou okolo 3,8 l/100 km.

V základní výbavě Prime-line můžete očekávat automatické přepínání dálkových a potkávacích světel, adaptivní tempomat, LED kombinovaná zadní světla, centrální barevný displej nebo automatickou klimatizaci. Součástí základního provedení je automatická převodovka typu e-CVT.
mazda

1. Toyota Yaris

Toyota Yaris je nejen levnější než její dvojník, ale zároveň je tím vůbec nejdostupnějším novým full hybridem v Česku. Se shodným pohonným ústrojím jako jsme uváděli u Mazdy, aktuálně vychází na 505 tisíc korun.

V základní výbavě Active toho přitom najdete hromadu, včetně multimediálního systému s barevnou HD dotykovou obrazovkou, zadní parkovací kamery, inteligentního adaptivního tempomatu, dojezdového rezervního kola a moderních asistenčních systémů.

toyota yaris

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: