Symbol rebelství, nezávislosti, svobody. Harley Davidson je prostě symbol a životní styl. Mezi motorkáři má jméno, chodci se za ním otáčejí a řidiče si představujeme jako silného fousáče.

Pokud chcete zažít aspoň trochu ze života motorkáře Harley Davidson, projeďte si některé z oblíbených tras. Přečtěte si naše tipy na cesty po Evropě i Austrálii a nezapomeňte si na ně přibalit veškeré doklady.

Harley Davidson

Harley Davidson je americký výrobce motocyklů, který byl založen v roce 1903 pány William S. Harley a Arthur Davidson. V Česku byla první pobočka založena už v roce 1924. V Americe je spojován už od 20. let s vytvářením kultury a historie. V jednom období vyhrával závody do vrchu i na ploché dráze. Pro vojáky po 2. světové válce představoval symbol svobody.

V 60. letech nabral Harley Davidson nový směr.
Film Bezstarostná jízda představil motocykl chopper. Jeho název vychází ze slova chopped, tedy osekaný motocykl bez zbytečných částí. Chopper Harley Davidson byl určen k tomu, aby dráždil. Jeho tvůrci pořádně zasáhli do konstrukce, nejen že díly očesali, ale zároveň doplnili o další výrazné prvky. Co dodat, v současné době je motorka Harley-Davidson bezpochyby životní styl.
Route 66

Route 66

Není snad legendárnější trasa pro motorkáře a řidiče automobilů než Route 66. Route 66 vznikla v roce 1926 a její délka byla tehdy 2.448 mil (3.940 kilometrů). Přezdívá se jí také „Matka cest“ nebo „hlavní třída Ameriky“. Vedla z Chicaga do Los Angeles. Procházela od středozápadu, Great Plains až po jihozápad. Na této trase se objevila také první rychlá občerstvení.

havarijní pojištění
Tip! Havarijní pojištění motocyklu je nejen zákonem povinné, ale také rozumné. Nikdy nevíte, kdy se můžete dostat do nehody nebo kdy vám někdo ukradne váš milovaný stroj. Srovnáním havarijního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší nabídku.

Aktuálně už není tato silnice zařazena do systému amerických dálnic, nahradily ji dálnice jiné. Ale mnoho jejích úseků zůstalo zachováno pro věhlas a autentický zážitek. Tipy, jak si trasu rozložit, najdete např. na webu wikivoyage nebo na oficiálním webu Route 66 Road Trip, který se věnuje každému státu z trasy zvlášť a je zde pro Route 66 i mapa.

💡
"Pokud se chystáte do Ameriky na matku cest a budete si motorku půjčovat, mám dobrou zkušenost s Eagelriders. A přidávám tip, jak ušetřit na pronájmu. Firma vám dá slevu, pokud pojedete Route obráceně, tedy z Los Angeles do Chicaga a převezete jim motocykl zpět na základnu, odkud většina lidí cestu začíná", říká naše kolegyně Denisa.
historic route 66

Okruh po Austrálii

Když milujete jízdu na motorce, tak proč s ní nezkusit rovnou také Austrálii. Načerpejte inspiraci třeba na webu Motorkari.cz. Pokud si chcete projet opravdu celý okruh, počítejte s trasou přes 18.000 kilometrů. Na cestách strávíte klidně i 40 dnů.

💡
"Miluju oceán, poušť, cestování, motorky a svobodu. Všechno najednou se dá zažít nejlépe při cestě na Hárleji kolem Austrálie. Je to opravdu nezapomenutelný zážitek. Přes poušť až do tropického pralesa a pak kolem oceánu zpátky na jih... Každá cesta je jedinečná, ale tuhle myslím hned tak něco nepřekoná." dodává Denisa, která jako spolujezdec na motocyklu Harley Davidson projela pěkný kus světa.

Nebo se pusťte do samostatných dobrodružství. Jedna z nejznámějších tras se nachází ve státě Victoria, vede z Torquay do Glenaire a má délku 120 kilometrů. Projedete se kolem dvanácti apoštolů, jednoho z přírodních divů Austrálie.

Silnice vede kolem oceánu a opravdu je na co se dívat. Vyplatí se občas sjet a vyrazit tak trochu do neznáma.

Pokud toužíte po různorodé krajině, občas ji protnout městem a nějakým fotogenickým vodopádem, vyrazte do části Royal national park v Novém Jižním Walesu. Trasa dlouhá 116 kilometrů otestuje vaše schopnosti.

Harley Davidson Australia

Cesta po Evropě s Harley Davidson

Vaše první objevitelská jízda může vést do Dolomit v Itálii. Docela známá je trasa po silnici SS48 z Bolzana až do Dolomit. Délka není závratná, čeká vás 112 kilometrů. Na půldenní vyjížďku ideální. Zato jsou na trase 3 průsmyky a úžasná panoramata.

Z jiného soudku je trasa v Normandii. 547 kilometrů dlouhá trasa z Bolzana až k Mont-Saint-Michel vás protáhne místy, kde se psala historie a kde můžete obdivovat přírodu. Možná pro tak zajímavou krajinu bude lepší, když zvolníte a budete zastavovat, kdykoliv se vám okolí zalíbí.

A poslední tip je pro milovníky kilometrů. Transevropská trasa vás protáhne 27 zeměmi a ujedete přes 51.000 kilometrů. Zajímavostí na ní je, že vás mnohdy nepovede klasickou asfaltkou, ale nezpevněnými cestami. Další možností je, že si trasu rozdělíte na různé úseky a vyrazíte podle chuti a množství dovolené na různé části.

Harley Davidson outback

Co sbalit s sebou?

Sbalit si Harley Davidson na cesty nemusí být nic složitého. V zásadě je jen pár položek, které jsou prostě a jednoduše povinné:

  • Řidičské oprávnění. Pokud máte řidičský průkaz vydaný v Evropské unii, neměl by být problém ani v dalších zemích.
  • Pas nebo občanský průkaz. Bez dokladu totožnosti se při cestování neobejdete.
  • Zelená karta. Povinné ručení máte sjednané pro cesty doma. Při cestách do zahraničí potřebujete potvrzení o jeho sjednání v papírové podobě. Doma už od tohoto kroku ustupujeme.
  • Označení státu. Motocykl musí být označený státem, ve kterém je registrovaný.
harley davidson lifestyle

Pak vám samozřejmě doporučujeme sjednat také cestovní pojištění. Pobyt v nemocnici, ať už po nehodě nebo z jakéhokoliv jiného důvodu, je lepší platit prostřednictvím pojistného plnění než z vlastní kapsy.

Do brašen si pak sbalte oblečení, spodní prádlo, deky, hygienické potřeby a také nářadí pro případ nouze. Na druhou stranu pokud jedete do míst, kde se potkáte s civilizací, není problém cokoliv dokoupit. Budete-li ovšem projíždět pouští, nezapomeňte na dostatek vody a v Austrálii v některých oblastech i benzínu.