Stanování je spojené s celou řadou předností, umožňuje trávit čas v těsném kontaktu s přírodou a odpočinout si od hluku měst a každodenních starostí. Bohužel ale souvisí i s jednou velkou nevýhodou, kterou je skutečnost, že není zrovna dvakrát komfortní. Klíčové výhody kempování společně s vysokým komfortem přináší takzvaný glamping.

Co je glamping

Slovo glamping vychází ze spojení dvou anglických slov, a sice slova glamour/glamorous a camping, do češtiny je tak možné tento pojem přeložit jako luxusní kempování. Jinými slovy glamping propojuje klasické kempování v přírodě s komfortem hotelů a apartmánů a využitím moderních technologií.

Jak vypadá ubytování ve stylu glamping?

Glamping může mít celou řadu podob, ať už se jedná o komfortní jurty, průhledné kopule, karavany nebo třeba dřevěné domky na stromech.

Tato luxusní obydlí, která jsou většinou určená pro dva lidi, případně rodiny s dětmi nebo dva páry, jsou zpravidla vybavená kuchyňkou, vlastním sociálním zařízením a v některých případech i jídelnou, obývacím pokojem nebo vlastní terasou či vířivkou a saunou.
nejlepší glamping

Jaká je historie glampingu?

Může se zdát, že je glamping novinkou dnešní doby. Tak to však ani zdaleka není. Kořeny glampingu totiž sahají daleko do historie. Komfortní stany vybavené nábytkem a dekoracemi sloužily už stovky let zpátky jako útočiště šlechticů během jejich cest, ať už na turnaje, jednání nebo válečná tažení.

Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovko cíl cesty, od kdy do kdy tam budete, pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.

Pro koho je glamping vhodný?

Vzhledem k tomu, kolik možností v současnosti glamping nabízí, by se dalo říci, že je vhodný takřka pro všechny, kteří si chtějí užít pohodlné ubytování v krásné přírodě. Kromě ubytování, které je na míle daleko od civilizace, totiž můžete zvolit i takové, jež je jen pár kroků od hotelů, ale stále v krásné přírodě.

Glamping v ČR

Glamping se v současné době těší obrovské oblibě nejen v zahraničí, ale také v České republice, kde dnes najdete více než 300 možností glampingu napříč všemi kraji Česka. Přinášíme několik tipů na ubytování, ze kterého se vám nebude chtít zpátky domů.

glamping  luxusni stanování
  • Glamping Brdy: Pravděpodobně nejznámějším českým glampingem je Glamping Brdy. Uprostřed chráněné oblasti Brdy se nachází luxusní stany se saunou, horkou lázní a venkovní kuchyní.
  • Hidden Retreat: Zcela výjimečnou atmosféru nabízí ubytování Hidden Retreat v Lipnici nad Sázavou, které se nachází přímo na břehu zatopeného žulového lomu. Součástí tohoto ubytování je unikátní plovoucí sauna.
  • U Lipového květu: Až pro čtyři osoby je určený maličký dřevěný dům na stromě v Rudíkově, který se nachází mezi lesy, loukami a rybníky. Čím vás okouzlí? Zejména svými nádhernými výhledy z ložnice a terasy s dřevěnou koupací kádí.
  • Treehouse Zvičina: Láká vás ubytování uprostřed lesa? Pak zavítejte do Třebihoště, kde se nachází kouzelný dřevěný stromový domek se zahrádkou a koupacím sudem.
Cesta kolem světa: Kam jet s omezeným rozpočtem? | Klik.cz
Pro ty, kdo se chtějí vydat za dobrodružstvím s omezeným rozpočtem, existuje řada tipů, jak maximalizovat zážitky a minimalizovat náklady.
  • Písník: Co byste řekli na to, užít si na několik dní vlastní ostrov? Zní vám to dobře? V tom případě vás jistě osloví ubytování v Roudnici. Ubytovat se tu můžete v zátoce v houseboatu nebo na malém ostrůvku.
  • Chalupy pod Liščím kopcem: Chcete spojit glamping s lyžováním? V tom případě doporučujeme ubytování v luxusním stanu pro čtyři osoby, který najdete nedaleko lyžařských středisek v blízkosti Vrchlabí na úpatí Krkonoš.
  • Wellnessfishing: Pokud vás láká spojení luxusního ubytování a rybaření, nezklame vás chatka určená až pro čtyři osoby ve Velkém Ratmírově, která se nachází přímo na břehu rybníka.

Glamping představuje dokonalé spojení kouzla campingu a komfortního ubytování. V České republice najdete nespočet krásných míst, která stojí za návštěvu a získají si vás jak samotným ubytováním, tak i okolní krajinou.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: