S pořízením jednostopého miláčka se neodmyslitelně pojí otázka – kam jej zaparkujete? Majitelé rodinných domů mají jasno. Problém pro ně řeší vlastní garáž na motorku. Jaké možnosti mají motorkáři obývající bytovky a paneláky?

Auto zaparkujete na veřejném parkovišti. Spoléháte přitom ale na to, že odrazuje případné nenechavce a vandaly. U parkování motorek panují děsivé zkazky o tom, jak se během týdne začaly ztrácet doplňky, až zmizel celý motocykl.

Potřebujete garáž na motorku?

Parkování motocyklu jejich majitelé řeší různými způsoby. Přes sezonu si vystačíte s řetězem, plachtou a důvěrou v dobré mravy kolemjdoucích. Krátkodobé parkování tím vyřešíte i na veřejném parkovacím místě. Kde ale zaparkovat motorku po sezóně?

Déšť, sníh, vítr a další klimatické vlivy… Shodneme se na tom, že přes zimu je garáž na motorku potřeba. Představa, že jednostopý dopravní prostředek necháte od října do března stát na parkovišti, vyděsí nejednoho motorkáře.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Jakou garáž na motorku?

Co očekávat od garáže na motorku? Ty nejjednodušší splňují základní podmínku – uskladnění motocyklu přes zimu a zabezpečení proti krádeži. Tyto podmínky splňuje hned několik staveb a typů.

  • Plechová garáž na motorku – malý přístěnek, do něhož motocykl zaparkujete. Nezabírá mnoho místa, ale neposkytuje další zázemí.
  • Zděná garáž na motorku – nejpokročilejší řešení je vlastní či sdílená garáž. Poskytne vám dostatek zázemí, kromě motorky v garáži uskladníte nářadí a další doplňky. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena.
  • Dřevěná garáž na motorku – mezičlánek mezi plechovou a zděnou garáží. Stavbu zvládne šikovný kutil sám. Na rozdíl od té plechové ji ale nerozebere a nepřemístí.
  • Plachtová skládací garáž na motorku – jednoduché řešení za pár korun se hodí i na sdílené veřejné parkoviště a funguje jako mini garáž na motorku. Plachtu rychle složíte a převezete. Pozor na to, že plachta nesmí přijít do kontaktu s horkými částmi motorky.

Jaký přístřešek si vyberete? Záleží na preferencích. Někdo shání spíše mobilní garáž na motorku, protože parkování řeší každou sezonu jinde. Jiní řidiči zase shání garáž pro motorku poskytující dostatek zázemí na další údržbu.

parkování motorky v zimě garáž nebo chodník

Parkování na chodníku

Mezi motorkáři se čas od času setkáte s názorem, že motocykl parkují na chodníku u domu. Stroj zabere málo místa, nikomu nepřekáží a vyřeší se tím případné blokování parkovacího místa osobním automobilům.

💡
Z pohledu zákona ale motorka na chodník nepatří a strážníci městské policie ji vidí jako každý jiný silniční prostředek. Někteří mají ve svém arzenálu dokonce speciální botičky na motorky, kterými trestají motorkáře parkující na chodníku.

Motorku navíc můžete parkovat kolmo na podélných parkovacích místech. V případě parkování skupiny motorek tak nedojde k blokování parkovacího místa a parkováním neomezujete plynulost dopravního provozu.

Kupní smlouva na motorku: Důležité body, na něž si dát pozor
V roce 2022 bylo v České republice registrovaných jeden a čtvrt milionu motorek. Základem úspěšného prodeje je správně sepsaná kupní smlouva.

Parkování motorek na modré zóně

Na modré parkovací zóně parkují v Praze převážně rezidenti s parkovací kartou. Návštěvníkům slouží maximálně na 3 hodiny a za poplatek. To ale neplatí pro motorkáře. Parkování motorek na modré zóně je zdarma.

Důvod je prostý – motorka jako taková zabírá minimum místa. Za parkování motorky v Praze proto nezaplatíte ani na dalších zónách.

  • Fialová zóna – smíšené parkování pro rezidenty a návštěvníky s placenými úseky na omezenou dobu.
  • Oranžová zóna – návštěvnická zóna s parkováním za poplatek na limitovanou dobu.
  • Zelená zóna – parkování pro návštěvníky na maximálně šest hodin. Parkoviště P + R (park and ride) s návazností na hromadnou dopravu.
havarijní pojištění
Tip! Havarijní pojištění motocyklu je nejen zákonem povinné, ale také rozumné. Nikdy nevíte, kdy se můžete dostat do nehody nebo kdy vám někdo ukradne váš milovaný stroj. Srovnáním havarijního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší nabídku.

Parkování motorky v paneláku

Na začátku zmiňujeme parkování motorky na veřejných parkovištích. S tímto problémem se pravidelně setkávají obyvatelé panelových domů. Ti, pokud nemají vlastní garáž na motorku, stojí před velkým problémem.

Zapomeňte na parkování ve sklepě nebo kolárně. Motorku tam sice dostanete, porušíte tím ale všechna myslitelná bezpečnostní pravidla. Veřejné prostory v paneláku nesplňují podmínky garáže, kam patří například odvětrávání a nakládání s uniklým palivem.
💡
Nejjednodušší varianta parkování před panelákem je vlastní nebo sdílená garáž na motorku. O sdílených garážích se mluví zejména v souvislosti s narůstajícími prodejními i nájemními cenami. V některých českých lokalitách o několik desítek garáží bojují i tisíce zájemců, což navyšuje cenu.

Největší rizika týkající se motorek na parkovištích jsou krádež a vandalismus. To se logicky odráží na ceně havarijního pojištění a pojištění proti krádeži. Některé pojišťovny proto vyžadují alespoň základní zajištění řetězem.

sdílená garáž na motorku

Sdílená garáž na motorku

Jestliže chcete ušetřit za parkování motorky, domluvte se se známými a pronajměte si společnou garáž. Na motorkářských fórech se pravidelně vyskytují poptávky společného pronájmu, který díky tomu vyjde na pár stovek korun ročně. To se v době, kdy garáž na motorku v Praze nebo garáž na motorku v Brně stojí skoro jako malý byt, vyplatí.

Za garáž na motorku ušetříte i v případě, že sháníte jen malý skútr na cestu do práce ve městě. V hlavním městě fungují sdílené skútry Praha – za poplatek máte na výběr z přibližně 60 benzínových skútrů, které vás spolehlivě dostanou do práce.

Po společnostech BeRider od Škodovky a polské Blinkee zkouší svoje štěstí na poli motosharingu italská společnost Anytime. K propůjčení skútru stačí mobilní aplikace, cena za hodinu výpůjčky je 49 Kč a 2,99 Kč za každý ujetý kilometr.