Máte před sebou cestu na dovolenou a s hrůzou v očích zjistíte, že vám za pár dní končí platnost řidičského průkazu. Co teď? Řešením je expresní vydání řidičského průkazu. To zvládnou úřady do pěti dní. Počítejte ale s tím, že si za zrychlené vydání řidičáku připlatíte.

Jízda bez řidičského průkazu se podle zákona o silničním provozu považuje za přestupek. Na místě vám hrozí pokuta až 2.000 Kč. Hlídka silniční kontroly si ale informace o řidičských oprávněních vyhledá v registru online, takže přestupek mnohdy končí domluvou.

Co je potřeba k žádosti o řidičský průkaz?

O expresní vydání řidičského průkazu zažádáte na obecním úřadě s rozšířenou působností. Potřebujete k tomu základní doklady:

  • vyplněný formulář žádosti,
  • platný doklad totožnosti (občanský průkaz nebo pas),
  • řidičský průkaz podléhající výměně,
  • povolení k pobytu u cizinců,
  • doklad prokazující změnu osobních údajů (většinou stačí občanský průkaz).

Pokud žádáte o řidičský průkaz čerstvě po složení zkoušek autoškoly, na úřad si s sebou vezměte ještě tyto dokumenty:

  • posudek o zdravotní způsobilosti,
  • posudek o odborné způsobilosti od autoškoly,
  • čestné prohlášení žadatele o vydání řidičského průkazu.
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.
A co dál? Na úřadě vyplňte žádost o expresní vydání řidičského průkazu a čekáte. Na její kladné vyřízení má Ministerstvo dopravy 5 dní. Jestliže tedy na dovolenou odjíždíte druhý den, pravděpodobně odejdete s nepořízenou.

Podle rychlosti vyřízení se liší ceny za správní poplatek. Na standardní vydání má Ministerstvo dopravy 20 dní a na rozdíl od občanského průkazu platíte i za vydání v delším časovém horizontu.

expresní řidičský průkaz

Expresní vydání řidičského průkazu online

Pokud si chcete ušetřit jednu cestu na úřad, podejte žádost o řidičský průkaz online. To lze provést přes Portál dopravy, do kterého se přihlásíte přes bankovní identitu, mobilní klíč, NIA ID, Moje ID a dalšími způsoby.

Pozor ale na termíny vyřízení. Státní správa v některých případech reaguje na online žádosti pomaleji než fyzicky na přepážce úřadu. Kromě toho počítejte s vyššími poplatky za vyřízení expresního řidičáku.

Ano, expresní vydání řidičského průkazu není levná záležitost. Jenže před cestou na dovolenou ho zkrátka potřebujete a cestovat do zahraničí bez něj se nevyplácí. Řidičům tak nezbývá než sáhnout do peněženky, nebo předat otěže vozu na dovolené partnerovi.

expresní vyřízení dokladů bez nich na dovolenou nejezděte

Expresní vydání občanského průkazu

Co když těsně před odletem zjistíte, že nemáte platný občanský průkaz? Tady už jde o hodně – cestu do zahraničí bez dokladu totožnosti nedoporučujeme. Pokud do zahraniční destinace letíte, otočí vás už při odbavení na letišti.

Expresní vydání občanského průkazu zvládá Ministerstvo vnitra do 24 hodin. To ale není jediná varianta.

Základní lhůta pro vydání občanského průkazu je 30 dní. Tento způsob je zdarma a nový doklad totožnosti přijde na úřad obce s rozšířenou působností, kde jste žádali.

Druhá varianta je pro expresní vydání občanského průkazu je 5 dní. Zde počítejte s poplatkem 500 Kč při podání žádosti přímo u Ministerstva vnitra, nebo 250 Kč u podání žádosti v obci s rozšířenou působností.

A nakonec jednodenní lhůta na vyřízení občanky. Zaplatíte 1.000 Kč při žádosti u Ministerstva vnitra a 500 Kč při podání žádosti a převzetí dokladu v obci s rozšířenou působností. Před drahou dovolenou bez storno poplatku ale nezbývá nic jiného, než sáhnout po této možnosti.

Expresní vydání řidičského průkazu není nic složitého. Probíhá stejně jako běžná žádost – jen za něj zaplatíte více. I proto se vyplatí, abyste si platnosti osobních dokladů hlídali. Ušetříte si tím starosti i peníze.