Chcete starý kotel nahradit za elektrokotel a zajímá vás, zda je možné využít v roce 2023 dotace na výměnu elektrokotle?

Používáte doma kotel na pevná paliva vyrobený před rokem 2000, případně vyrobený svépomocí nebo kotel 1. a 2. emisní třídy? Pak byste měli zpozornět, zákon o ochraně ovzduší totiž staré kotle zakazuje.

💡
Zákaz používání těchto kotlů začne platit od 1. září 2024. Pokud byste po tomto termínu stále nevyhovující kotel používali, hrozila by vám pokuta až 50.000 Kč.

Dotace na výměnu elektrokotle

Hledáte dotace na elektrokotel 2023? Pak jste se pravděpodobně dostali až k informacím spojeným s kotlíkovými dotacemi nebo programem Nová zelená úsporám. Je možné tyto dotace použít na pořízení nového elektrokotle nebo jako náhradní topné zařízení namísto starého kotle na tuhá paliva?

💡
Bohužel je odpověď záporná. Elektrokotle totiž nejsou považované za ekologické, takže na elektrická topná zařízení dotace čerpat nelze

Na druhou stranu však můžete využít dotace například na tepelná čerpadla, na která se vzhledem k tomu, že jsou považovaná za ekologická zařízení, dotace vztahují. V tomto případě je možné využít například zmíněné kotlíkové dotace nebo dotaci z programu Nová zelená úsporám.

srovnání elektřiny
Tip! Chcete ušetřit na elektřině? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny ve vašem kraji. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny zdarma!
dotace na výměnu kotle
Kotlíkové dotace patří k nejúspěšnějším dotačním programům již od roku 2015.

Kotlíkové dotace 2023

Kotlíkové dotace jsou zaměřeny na výměnu starého, neekologického kotle za nový druh vytápění a jsou určeny zejména pro domácnosti s nižšími příjmy.

Kotlíkové dotace byly poprvé spuštěny v roce 2015 a patří k nejúspěšnějším dotačním programům. Během tří výzev bylo přijato 120.000 žádostí a doposud bylo vyměněno téměř 100.000 kotlů a vyplaceno více než 11 miliard korun. Kotlíkové dotace mohou dosahovat až do výše 95 % z ceny pořízeného zdroje tepla, maximálně se však může jednat o částku 180.000 Kč.

Na jaké kotle je možné kotlíkovou dotaci získat?

Finanční prostředky, které získáte prostřednictvím kotlíkové dotace, je možné čerpat jak na pořízení nového zdroje vytápění, tak i na výměnu starého, nevyhovujícího kotle.

💡
Pozor! Dotaci můžete uplatnit pouze na pořízení kotlů, které splňují přísná kritéria kotlíkové dotace.

Kotlíkovou dotaci je možné uplatnit na:

  • Tepelné čerpadlo: dotace nejvýše 180.000 Kč
  • Kotel na biomasu: dotace nejvýše 130.000 Kč
  • Plynový kondenzační kotel: dotace nejvýše 100.000 Kč, v tomto případě bylo možné dotaci využít jen na již realizované výměny nebo závazné objednávky plynových kondenzačních kotlů uskutečněné do 30. 4. 2022

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že se kotlíková dotace nevztahuje na pořízení elektrokotle, kompletní seznam zdrojů vytápění, na které je možné kotlíkovou dotaci uplatnit, je dostupný na webových stránkách Státního fondu životního prostředí.

Kdo může o kotlíkovou dotaci zažádat?

Kotlíkové dotace pro rok 2022 byly rozdělené do dvou kategorií, a sice na domácnosti s nižšími příjmy, které mohly na výměnu starého kotle dostat až 95% dotaci a na ostatní domácnosti. Ty mohly na výměnu nevyhovujícího zdroje tepla čerpat až 50% dotaci z programu Nová zelená úsporám.

 dotace na výměnu plynového kotle 2022 a 2023
Sledujte informace o kotlíkové dotaci pro rok 2023, brzy se objeví.

Kdy je možné v roce 2023 podat žádost o kotlíkovou dotaci?

Důležitou informací pro všechny, kteří by chtěli o kotlíkovou dotaci v letošním roce žádat je, že jsou pro rok 2022 kotlíkové dotace ukončené. Výzva pro letošní rok zatím nebyla vypsaná, nicméně je pravděpodobné, že se znovu obnoví.

Očekává se, že by v roce 2023 měla být podpořená instalace více než 35.000 tepelných čerpadel a 4.000 kotlů na biomasu. Příjem žádostí se liší podle jednotlivých krajů.

Majitelé elektrokotle můžou zažádat o výhodnější tarif

I když není možné na elektrokotel využít dotaci, v případě, že máte elektrické topení (elektrokotel, tepelné čerpadlo, přímotopy nebo podlahové vytápění) můžete u svého dodavatele zažádat o výhodnější tarif D57D. Jedná se o dvoutarifní sazbu, u níž je 20 hodin denně cena elektřiny v levnějším tarifu.

srovnání elektřiny
Tip! Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny a zjistěte, jestli pro vás máme zajímavější nabídku.

Je možné v roce 2023 využít dotace na výměnu elektrokotle? Dotace na pořízení elektrokotle bohužel nejsou, v rámci kotlíkových dotací, které zatím nejsou pro rok 2023 vypsány, bylo možné pořídit tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo plynový kondenzační kotel.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: