Dopravní nehoda je jedním z největších strašáků většiny řidičů. Zimní období je navíc spojeno s vyšším rizikem dopravních nehod. Řízení může totiž značně zkomplikovat sníh nebo náledí.

Jaké jsou nejčastější příčiny dopravních nehod v zimním období? Co udělat proto, abyste zvýšili pravděpodobnost, že se dopravní nehodě vyhnete? A jak při dopravní nehodě postupovat?

Nejčastější dopravní nehody jsou v zimě

Věděli jste, že je v době, kdy je na silnicích sníh nebo led, až 15krát větší pravděpodobnost dopravní nehody než v jarních či letních měsících?

💡
A jaké jsou nejčastější příčiny dopravních nehod v zimě? Jedná se především o rychlou jízdu, špatnou viditelnost spojenou s námrazou, mrholením nebo sněžením, nedodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních vozidel, příliš intenzivní brzdění nebo naopak přidávání plynu a také zastavování na silnicích nebo dálnicích.
dopravní nehoda kdy volat policii
Kdy volat při dopravní nehodě policii? Např. při škodě nad 100.000 Kč.

Jak se v zimě vyhnout dopravním nehodám?

Při jízdě v zimě byste se měli jednak zaměřit na jízdu samotnou tak, aby byla co nejbezpečnější, a pochopitelně byste neměli podcenit ani přípravu auta na zimu.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás v zimě překvapí sníh i ledovka. Dopravní nehody jsou v tomto období poměrně časté a škody na autě mohou být finančně nákladné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Jízda v zimě

Při jízdě v zimě byste se měli držet základního pravidla, a sice vždy rychlost jízdy přizpůsobit stavu vozovky a počasí. Při řízení myslete na to, že je brzdná dráha na kluzké vozovce výrazně delší, proto byste měli dodržovat bezpečnou vzdálenost alespoň čtyři vteřiny.

V případě zasněžené vozovky nebo náledí byste se měli vyhnout i příliš prudkému zrychlování a brždění a před blížící se zatáčkou byste měli zpomalit a nebrzdit přímo v zatáčce, aby nedošlo k tolik obávanému smyku.

Příprava vozu na zimu

Vozidlo je nutné na zimu vždy dobře připravit, základem jsou kvalitní zimní pneumatiky, jejichž minimální hloubka dezénu je 4 mm a nemrznoucí směs do ostřikovačů.

Ideální je, aby vám před zimní sezónou auto zkontrolovali v servisu a ujistili se, že vše funguje tak, jak má. Vždy, když usednete v zimě za volant, zbavte se námrazy a očistěte auto od sněhu, jednak abyste měli dobrý výhled a jednak abyste neohrozili ostatní řidiče.

Co vám v zimě přijde v autě vhod?

Kromě povinné výbavy je dobré mít v zimě v autě několik věcí. Jakých?

vybourané auto v zimě
Na sněhu či náledí se dostanete do smyku raz dva.

Na nepříznivé podmínky vás připraví škola smyku

Řízení na namrzlých silnicích někdy dokáže potrápit i zkušené řidiče, natož pak začátečníky. I když teoreticky víte, jak se při smyku zachovat, nic nenahradí praxi. Krizové situace na silnici vám pomůže lépe zvládnout absolvování školy smyku, která se obvykle skládá z teoretické a praktické části.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Co dělat, když se vám přece jen dopravní nehoda stane?

I když pojedete velmi bezpečně, není stoprocentně zaručené, že se nehodě vyhnete. Někdy totiž stačí najet třeba na černý led, který není na silnici vidět a dopravní nehoda je na světě. Jak byste měli v případě nehody postupovat?

  • Krok 1: Vozidlo bezpečně zastavte a vypněte motor.
  • Krok 2: Zapněte výstražná světla, oblékněte si reflexní vestu a postavte na silnici výstražný trojúhelník.
  • Krok 3: V případě, že je některý z účastníků nehody zraněný, neprodleně mu poskytněte první pomoc a současně zavolejte záchrannou službu a policii.
  • Krok 4: Pokud nevznikla povinnost volat policii, písemně se s účastníkem nehody dohodněte na tom, kdo nehodu zavinil, nejlépe vyplněním Evropského záznamu o dopravní nehodě.
  • Krok 5: V případě, že je vaše vozidlo kvůli dopravní nehodě nepojízdné, zavolejte asistenční službu své pojišťovny.

Co udělat proto, aby se vám na cestách v zimě nestala dopravní nehoda? V první řadě je třeba vůz na zimu připravit a počasí také přizpůsobit styl jízdy. Pokud jsou nepříznivé podmínky, nejezděte příliš rychle, držte si dostatečný odstup od ostatních vozidel a příliš prudce nebrzděte ani nezrychlujte.