Uháníte po hladce asfaltované dálnici uprostřed Alp a obklopuje vás zvuk kravských zvonců. Švýcarsko hostí jeden z nejlépe udržovaných systémů dálnic. S jistotou tak lze říci, že švýcarské dálnice fungují jako jejich hodinky. Proto se nedivíme, že je k tomuto zážitku potřeba dálniční známka Švýcarsko. Kolik stojí a kde ji koupíte?

Dálnice ve Švýcarsku

Na Švýcarské dálnice nejčastěji narazíte při cestě do Itálie. Hustá síť vás za přispění četného množství tunelů provede spletitými cestami v pohoří Alp. S jejich výstavbou se přitom začalo až po roce 1950.

Maximální povolená rychlost na švýcarských dálnicích je 120 km/h.
Zákony ovšem umožňují snížení limitu až na 60 km/h. Toho se využívá v tunelech a na úsecích bez zpevněných krajnic, kde se setkáte s rychlostí 100 km/h nebo dokonce 80 km/h.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění vozidla během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Dnes v relativně malém Švýcarsku narazíme na 18 dálnic s celkovou délkou 2.043,7 km. Pro zajímavost – v České republice jezdíme po 1.388,2 km dálniční sítě.

dálnice Švýcarsko

Dálniční známka Švýcarsko

Švýcarsko využívá nalepovací i elektronické dálniční známky. Jako jeden z mála států uplatňuje jednotný systém a jeden tarif. Bez ohledu na typ vozidla pořídíte dálniční známku pouze s platností jeden rok. 

Dálniční známka Švýcarsko: Cena 40 CHF (přibližně 1040 Kč)
💡
Povinnost dálniční známky ve Švýcarsku platí pro všechna vozidla bez ohledu na typ. Dálniční známku musí mít na rozdíl od jiných států i motocykly. Povinnosti se nevyhnou přívěsy, karavany, obytné vozy, a dokonce ani auta na veteránských značkách.

Jak je na tom platnost? Dálniční známka pro Švýcarsko platí ode dne nákupu vždy do 31. ledna 23:59:59 hodin následujícího roku. Při pořízení v polovině srpna tak platí dálniční známka Švýcarsko 2024 necelých šest měsíců. Zaplatíte za ni ale plnou cenu.

Švýcarsko – příroda a outdoorové aktivity
Švýcarsko nabízí kombinaci nekonečné přírodní krásy a outdoorových dobrodružství. Objevte malebnou krajinu, přírodní rezervace a národní parky.

Zpoplatněné tunely ve Švýcarsku

Kromě dálnic zaplatíte i za průjezd dvěma tunely do Itálie. Tunel Grand Saint Bernard leží na západě při cestě do Turína, Munt La Schera se nachází na východní straně Švýcarska u italského zimního střediska Livigno. Pro každý tunel platí jiné tarify a ceny.

Kde koupit švýcarskou dálniční známku?

Dálniční známka pro Švýcarsko se prodává na čerpacích stanicích, poštách a celních úřadech. Výhodou je dostupnost nalepovacích vinět mimo Švýcarsko – známku běžně seženete v pohraničních oblastech se Švýcarskem v Itálii, Rakousku i Německu.

Další variantou je elektronická dálniční známka Švýcarsko. Tu řidiči pořídí v oficiálním prodeji na webu BAZG. Další variantou jsou i české stránky ÚAMK, kde řidiči pořídí i další dálniční známky do zahraničí.
dálniční známka švýcarsko

Elektronická dálniční známka Švýcarsko

Možnost pořízení elektronické dálniční známky platí od srpna 2023. Pro švýcarské řidiče je to tedy relativně novinka. Majitelé elektronické dálniční známky ovšem nezískávají oproti těm klasickým žádnou výhodu. Jediný benefit je snadné pořízení na internetu.

Elektronická dálniční známka Švýcarsko: Stojí stejně jako nalepovací viněta (40 CHF)

Její pořízení vyžaduje pouze základní informace a je téměř anonymní:

  • Kategorie vozidla
  • SPZ
  • Země registrace

Jízda bez dálniční známky

O uplatňování povinnosti dálničních známek se ve Švýcarsku starají zaměstnanci Spolkového úřadu pro clo a bezpečnost hranic (BAZG). Ti hlídají dálniční známky už na švýcarských hranicích. Ve vnitrozemí hlídají dálniční známky policisté a příslušné celní úřady.

Jak vysoká pokuta hrozí za jízdu bez dálniční známky? V případě kontroly řidiči zaplatí až 200 CHF (přibližně 5.300 Kč). Nepoctivé řidiče a zapomnětlivce navíc silniční kontrola přiměje k nákupu roční známky.

Karavanem po Evropě – nejlepší destinace kam se vydat
V Česku i v Evropě v posledních letech roste popularita kempování s karavanem. Důkazem je i to, že se v kempech zavádí celoroční provoz.

Kam nalepit dálniční známku?

Pro lepení dálničních známek má Švýcarsko poměrně přísná pravidla. Nepřístupné je její umístění v zatmavovacích pruzích, ani její uchycení pomocí lepicí pásky.

Známka musí být nalepena zevnitř čelního skla na straně řidiče.
Pokud vlastníte vozidlo bez čelního skla (např. motocykl), je nutné nalepení známky na těžko vyměnitelné části – například nádrž nebo vidlice.

Kde koupit zahraniční dálniční známky?

Jedete do zahraničí a nevíte, kde koupit dálniční známku? Zahraniční dálniční známky a asistenční karty prodává na svých stránkách ÚAMK, počítejte ale s drobným manipulačním poplatkem. Dálniční známku bez poplatku seženete vždy na oficiálních stránkách daného státu, případně na hraničních přechodech, čerpacích stanicích a v označených prodejnách.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: