Vyrážíte na dovolenou do slovenských Vysokých Tater? Většina českých zájemců o slovenské velehory volí cestu autem. Do hlavních středisek snadno dorazíte po dálnici. Kolik stojí dálniční známka na Slovensko, kde ji pořídíte a jak moc riskujete jízdou po dálnici bez známky?

Vysoké Tatry, halušky a panenská příroda… Krásy Slovenské republiky jsou snadno dostupné autem. Ta nejpopulárnější místa totiž spojuje slovenská dálniční síť. Systém dálničních známek je českým řidičům navíc dobře známý – je téměř totožný jako ten náš.

Dálnice na Slovensku v roce 2024

Síť slovenských dálnic spravuje Národná diaľničná spoločnosť. Ta prodejem dálničních známek a výběrem mýta financuje vlastní činnost a rozvoj dálniční sítě našich východních sousedů. Mimo dálnice se stará také o rychlostní silnice na Slovensku.

Historie slovenských dálnic začíná na území dnešní České republiky u naší dálnice D1. Při jejím návrhu představil podnikatel Jan Antonín Baťa vizionářské dílo Budujme stát pro 40.000.000 lidí, ve kterém popisuje propojení Plzně a Košic až do Podkarpatské Rusi.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Čeští řidiči velmi dobře znají slovenskou dálnici D2. Ta vede z Brna přes Malacky do Bratislavy. Pro většinu českých řidičů se jedná o nejrychlejší spojnici do slovenského hlavního města. Nejdelší dálnice se vine z Bratislavy na východ do Košic, kde pokračuje na Ukrajinu.

Číslo Trasa Konečná délka
D1 Bratislava – Trnava – Trenčín – Žilina – Prešov – Košice 512 km
D2 Malacky – Bratislava 80,5 km
D3 Žilina – Čadca 59,1 km
D4 Vnější obchvat Bratislavy 48 km
dálniční známka Slovenská republika

Dálniční známka Slovensko – jak a kde koupit?

Pro průjezd slovenskými dálnicemi potřebujete stejně jako v České republice dálniční známku. Povinnost mají, až na pár výjimek o kterých si ještě řekneme, všechna vozidla do 3,5 tuny. Nutné je také zaplacení dálniční známky pro přípojné vozíky do 750 kg a 3.500 kg (kategorie O1 a O2).

Dálniční známka Slovensko 2024: Lze koupit na jedno i více vozidel

Nákup lze provést elektronicky online a na speciálních obchodních místech:

  • v hotovosti nebo kartou na obchodních místech označených logem eZnámka,
  • bezhotovostně kartou prostřednictvím internetového portálu www.eznamka.cz,
  • bezhotovostně kartou prostřednictvím mobilní aplikace www.eznamka.cz,
  • bezhotovostně kartou na samoobslužných terminálech nejčastěji umístěných na hraničních přechodech.
Nákup slovenské dálniční známky online probíhá podobně jako v českém systému. Zadejte registrační značku vozidla a stát registrace. Objednávku potvrďte uvedením e-mailové adresy a telefonního čísla s mezinárodní předvolbou +420.

Dálniční známka na Slovensko lze zakoupit předem s nastavením začátku platnosti. Známku tak nemusíte kupovat v den odjezdu na dovolenou, jak tomu bylo ještě nedávno v České republice. Pohodlně ji kupte pár dní předem a nastavte si počátek platnosti na den odjezdu.

Slovensko dálnice známka

Dálniční známka Slovensko cena

Kolik stojí dálniční známka Slovensko 2024? Ceny se liší podle doby platnosti. U té roční navíc Slováci rozlišují platnost na jeden kalendářní rok s účinností od 1. ledna a platnost na následujících 365 dní s účinností dle výběru.

Ceník dálničních známek na Slovensku:

Platnost Vozidlo Přípojné vozidlo O1 a O2
10 dní 12 EUR (303 Kč) 12 EUR
30 dní 17 EUR (430 Kč) 17 EUR
1 kalendářní rok s platností od 1. ledna 60 EUR (1510 Kč) 60 EUR
365 dní od zvoleného data 60 EUR (1510 Kč) 60 EUR

Ve srovnání s českými dálničními známkami zaplatí řidiči na Slovensku více. Známka s platností na 10 dní u nás stojí 270 Kč. Za měsíční řidiči zaplatí 430 Kč. Cena dálničních známek s platností na 1 rok ovšem vyjde levněji na Slovensku (u nás 2300 Kč).

Bezstarostná jízda: Motorka nemusí mít dálniční známku!
Evropa se chlubí udržovaným systémem dálnic a rychlostních silnic. Mají v tomto ohledu motorkáři výhodu? Kolik stojí dálniční známka na motorku?

Kdo nemusí platit dálniční známku pro Slovensko? Osvobozena jsou vozidla Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany, složky integrovaného záchranného systému a vozy civilních složek cizího státu s příslušným povolením. S nimi ale na dovolenou nikdo nevyráží. Osvobození od dálniční známky se týká hlavně těchto kategorií vozidel:

  • motocykly všech kategorií,
  • vozidla nad 3.500 kg (těm ovšem vzniká povinnost platit mýtné),
  • veteráni s průkazem historického vozidla a se speciální registrační značkou,
  • vozidla registrované držiteli průkazu ZTP a ZTP/P, či jejich zákonnými zástupci,
  • přípojná vozidla při celkové hmotnosti jízdní soupravy do 3.500 kg.

Jednodenní dálniční známka Slovensko

V České republice platí jednodenní dálniční známka od března 2024. Řidiči za ni zaplatí 200 Kč. Pozor ale na její platnost. Česká dálniční známka na jeden platí pouze do 23:59:59 dne nákupu. Nečekejte tedy platnost na celých 24 hodin.

💡
Na Slovensku jednodenní známku plánují od 1. srpna 2024. Stát bude 5,4 EUR, což činí v přepočtu přibližně 133 Kč – vyjde tedy levněji než u nás. S platností to vyřešili stejně šalamounsky jako u nás a známka tak bude platit pouze do půlnoci daného dne.
Jak probíhá kontrola dálniční známky? Jak jí uniknout?
Kolik aktuálně stojí dálniční známka, jak probíhá kontrola dálniční známky a co vám hrozí, pokud na české dálnice vyrazíte bez ní?

Sankce za jízdu bez dálniční známky

Co se stane, když se dálniční známka na Slovensko nekoupí? Jestliže slovenská policie odhalí auto jedoucí bez dálniční známky, neváhá a jedná. Stejně jako u nás jsou ale Slováci vůči hříšníkům poměrně benevolentní.

Za jízdu bez dálniční známky hrozí pokuta 150 EUR (cca 3.700 Kč). Při jejím zaplacení do 15 dnů se ovšem sankce snižuje na 100 EUR, což činí přibližně 2.465 Kč. Jen pro zajímavost – u nás hrozí řidičům za jízdu bez známky pokuta na místě až 5.000 Kč a ve správním řízení až 20.000 Kč.

Slovenská republika nabízí mnoho krás. K většina z nich vás dostane dálniční známka Slovensko 2024. Za známku na dovolenou zaplatíte pár stovek. Ušetříte si ale spoustu času spojeného s přejezdy mezi destinacemi.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: