Chystáte se na dovolenou do Rakouska, případně plánujete Rakouskem projíždět? V tom případě si nezapomeňte koupit rakouskou dálniční známku, kterou musí být vybavená motorová vozidla na všech rakouských dálnicích i rychlostních silnicích.

Kolik stojí dálniční známka? Rakousko nabízí známku na den, 10 dní, 2 měsíce a na rok a cena se odvíjí od zvolené varianty. Pojďme se společně podívat na to, jak a kde rakouskou dálniční známku koupit.

Dálniční známka Rakousko: Kde ji koupit?

Možností, kde rakouskou dálniční známku zakoupit, je více. Asi nejjednodušší cestou je zakoupit si známku v elektronické podobě na webu mýtné správy ASFINAG.at. Stránku si můžete překliknout do anglické verze nebo si ji jednoduše přeložit do češtiny. Rakouskou dálniční známku však můžete zakoupit také na takřka jakékoliv rakouské nebo české příhraniční čerpací stanici.

Okamžitá a odložená platnost rakouské dálniční známky

V případě jednodenní a desetidenní dálniční známky si můžete zvolit okamžitou nebo odloženou platnost.

💡
U známek s platností dva měsíce a jeden rok si můžete platnost nastavit nejdříve 14 dní po nákupu známky, a to kvůli povinné 14denní lhůtě na vrácení peněz.
Tomuto časovému omezení se ale můžete poměrně snadno vyhnout tím, že při nákupu zaškrtnete políčko, že jste podnikatel. 14denní lhůta je totiž povinná pouze u běžných spotřebitelů.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění vozidla během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Kolik stojí rakouská dálniční známka?

Jak už jsme zmínili v úvodu, rakouská dálniční známka je aktuálně k dispozici ve čtyřech variantách. Jejich ceny jsou následující:

Dodatečné mýtné na rakouských silnicích

Pokud se vydáte na rakouské silnice, existuje možnost, že budete muset kromě rakouské dálniční známky zaplatit také dodatečné mýtné. Dodatečné mýtné se vybírá na šesti úsecích dálniční sítě a jeho ceny se pohybují od 6 do 12,5 eur.

kde koupit dálniční známku Rakousko

Rakouská povinná výbava auta

Máte koupenou rakouskou dálniční známku? Výborně. Jste takřka připraveni vyrazit na rakouské silnice. Nezapomeňte ale na povinnou výbavu, kterou musíte mít v autě při cestách Rakouskem.

Rakouská povinná výbava zahrnuje reflexní vestu pro řidiče (pro spolucestující je doporučená), výstražný trojúhelníkautolékárničkuzimní pneumatiky (od 1. listopadu do 15. dubna). V případě, že cestujete s dětmi, nezapomeňte na autosedačku.

Podle rakouských předpisů musí být v dětské sedačce přepravované děti do výšky 150 cm nebo do 14 let. Pokud má dítě nad 135 cm může mít dětský podsedák.
dálnice Rakousko

Pokuty za nejčastější dopravní přestupky v Rakousku

Při jízdě v Rakousku myslete na to, že jsou pokuty podstatně vyšší než u nás a policie vám může na místě udělit pokutu až ve výši 90 eur. V případě, že byste v Rakousku spáchali tři závažné přestupky, čekal by vás zákaz řízení vozidla v Rakousku po dobu minimálně 3 měsíců.

Pro představu se v Rakousku pokuta za alkohol za volantem pohybuje od 300 do 5.900 eur, za překročení rychlosti v obci do 40 km/h od 30 do 70 eur, za používání mobilního telefonu za volantem 50 eur, nesprávné předjíždění od 36 do 2.180 eur a za jízdu na červenou od 70 eur.

Jak zaplatit pokutu z Rakouska? Obsílka vám přijde v češtině. Většinou dostanete rovnou i složenku s číslem účtu, kam pokutu zaplatit.

Česká dálniční známka

V případě, že bude vaše cesta do Rakouska zahrnovat jízdu po českých dálnicích, nezapomeňte si zakoupit ani českou dálniční známku, jež má elektronickou podobu.

💡
Tu můžete zakoupit online na státním webu eDalnice.cz, na pobočkách české pošty a na čerpacích stanicích EuroOil nebo v samoobslužných kioscích. V Česku můžete koupit známku na den (200 Kč), na 10 dní (270 Kč), na 30 dní (430 Kč) a na 1 rok (2.300 Kč.).

Podmínkou k jízdě po dálnicích je v mnoha evropských zemích dálniční známka. Rakousko v tomto ohledu není výjimkou. Rakousko nabízí dálniční známku na den, 10 dní, 2 měsíce a na rok. Koupit si ji můžete jednoduše online na webu ASFINAG.at.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: