Chystáte se do Polska na nákupy nebo na dovolenou autem? Pak vás možná zajímá, jak je to s poplatky spojenými s jízdou po polských dálnicích.

V tomto článku se blíže podíváme na často vyhledávaný pojem na internetu, kterým je dálniční známka Polsko. Zjistíte, které dálnice v Polsku jsou zpoplatněné a kterými můžete naopak projíždět zdarma.

Jak jsou zpoplatněné polské dálnice v roce 2024?

Dálniční známka Polsko cena, dálniční známka Polsko online, dálniční známka Polsko koupit. To jsou některé z vyhledávaných výrazů souvisejících s polskými dálnicemi. Zatímco u nás je jízda po dálnicích zpoplatněna dálničními známkami, v Polsku se dálnice platí prostřednictvím mýtného, které se vybírá dle ujetých úseků v mýtných branách.

V Polsku se tedy nesetkáte s dálničními známkami, ale s platbou mýtného.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Placené dálnice v Polsku: Mapa

Takřka ve všech evropských státech jsou placené dálnice. Polsko v tomto ohledu není výjimkou. Dobrou zprávou však je, že zdaleka ne všechny dálnice jsou v Polsku zpoplatněny, zhruba 60 % všech polských dálnic je od poplatků osvobozeno.

Od roku 2023 se totiž nevybírá mýtné na dálnicích, jejichž vlastníkem je stát.
V Polsku se nachází přibližně 1.700 km dálnic a zhruba čtvrtina z nich je v rukou soukromých vlastníků.. Mapu placených polských úseků najdete například na stránkách etoll.gov.pl.
dálnice Polsko

Polsko dálnice: Poplatky

V Polsku jsou pro osobní automobily zpoplatněné některé úseky dálnic A2 a A4. Dálnice A1 je od 4. 9. 2023 do konce roku 2024 od platby mýtného osvobozena, do budoucna se stane zpoplatněným úsekem část Rusovin – Nowa Wies na severu Polska v celkové délce 152 km.

Polsko dálnice A1: Poplatky

Jak už jsme zmínili výše, aktuálně jsou osobní automobily a motocykly od platby poplatku za jízdu na dálnici A1 osvobozeny. Od roku 2024 bude třeba jízdu na zpoplatněném úseku dálnice (Rusovin – Nowa Wies), kterou spravuje společnost Amber One, zaplatit. Mýto bude možné platit na mýtných branách nebo pomocí aplikace Amber One.

  • Webové stránky: https://a1.com.pl/en/
  • Poplatek pro osobní automobily: v roce 2024 zdarma
  • Poplatek pro motocykly: v roce 2024 zdarma
Dálniční známka Slovensko: Jak se vyhnout pokutám
Kolik stojí dálniční známka na Slovensko, kde ji pořídíte a jak moc riskujete jízdou po dálnici bez známky?

Polsko dálnice A2: Poplatky

Na dálnici A2 jsou poplatky vybírané v úseku Swiecko – Poznaň Zachód a Poznaň Wschód – Konin. Poplatek je možné zaplatit na mýtných branách.

  • Webové stránky: www.autostrada-a2.pl
  • Poplatek pro osobní automobily: 0 až 114 PLN (cca 0 až 673 Kč)
  • Poplatek pro motocykly: 0 až 66 PLN (cca 0 až 389 Kč)
havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u ceny havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.

Polsko dálnice A4: Poplatky

Jednou z nejfrekventovanějších polských dálnic je dálnice A4, která na jihu Polska spojuje východ a západ a protíná velká polská města Krakow, Katowice a Wroclav. Tato dálnice je zpoplatněna pouze v úseku Mysłowice – Balice mezi městy Katowice a Krakow s délkou 82 km. Mýtné můžete zaplatit na mýtných branách. V případě, že tímto úsekem jezdíte pravidelně, můžete poplatek zaplatit pomocí automatické platby A4Go nebo Telepasem.

  • Webové stránky: www.autostrada-a4.com.pl
  • Poplatek pro osobní automobily: 16 až 32 PLN (cca 94 a 189 Kč)
  • Poplatek pro motocykly: 8 až 16 PLN (cca 47 a 94 Kč)
Polsko

Jak platit mýtné v Polsku?

Mýtné je možné v případě osobních vozidel do 3,5 tuny platit v polských mýtných branách, a to jak v hotovosti, tak i platební kartou. Platba je možná v polských zlotých i v eurech. Řidiči vozidel nad 3,5 tuny mají povinnost k platbě mýtného využívat mýtný systém e-TOLL. Tento systém sleduje pohyb vozidla a automaticky počítá výši mýtného.

Kde koupit polské mýto?

Platba dálničních poplatků je v Polsku poměrně jednoduchá. Zatímco u nás si můžete elektronickou dálniční známku zakoupit sami na e-shopu www.edalnice.cz nebo na některém z prodejních míst, v Polsku si při vjezdu na zpoplatněný dálniční úsek vezmete lístek a při výjezdu z dálnice vložíte lístek do automatu, který vypočítá cenu za najeté kilometry na daném úseku dálnice, a vy následně částku zaplatíte.

Mýtné můžete zaplatit také prostřednictvím mobilní aplikace, kterou však musíte mít nainstalovanou ještě před tím, než najedete na placený úsek dálnice.
Jak probíhá kontrola dálniční známky? Jak jí uniknout?
Kolik aktuálně stojí dálniční známka, jak probíhá kontrola dálniční známky a co vám hrozí, pokud na české dálnice vyrazíte bez ní?

Zatímco u nás slouží k platbě za jízdu po dálnicích dálniční známka, Polsko má systém mýtného. V Polsku je zpoplatněno pouze přibližně 40 % dálnic, aktuálně je třeba zaplatit za jízdu po úsecích dálnic A2 a A4.