K povinné výbavě každého automobilu v roce 2024 patří výstražný trojúhelník, reflexní vesta pro řidiče, sada pro opravu pneumatik nebo rezervní kolo a v neposlední řadě autolékárnička. Co vše musí autolékárnička obsahovat a co vám hrozí, pokud autolékárničku v autě mít nebudete?

Co obsahuje autolékárnička v roce 2024?

Existuje hned několik druhů lékárniček do auta a na motocykly, které se liší svým obsahem i velikostí. Rozlišujeme autolékárničku pro vozidla hromadné přepravy (více než 80 cestujících), autolékárničku pro vozidla hromadné přepravy (do 80 cestujících), lékárničku pro motocykly a autolékárničku pro ostatní motorová vozidla s čtyřmi a více koly.

V případě osobních vozidel je dostačující autolékárnička I. kategorie. 

Co by měla v roce 2024 obsahovat?

Obsah lékárničky pro motocykly

Lékárnička je povinnou výbavou nejen osobních automobilů, ale také motocyklů. Její obsah není tak rozsáhlý jako v případě autolékárniček.

Zatímco u motocyklů je lékárnička povinná, v případě mopedů a motokol je pouze doporučenou výbavou.

Co tedy musí lékárnička pro motorky obsahovat?

Jak dlouho vydrží autolékárnička?

Platnost neboli expirace autolékárničky jsou běžně 4 roky. Zatímco dříve bylo nutné pravidelně kontrolovat platnost lékárničky, a po uplynutí doby autolékárničku vyměnit, vyhláška č. 206/2018 Sb. tuto povinnost změnila. V současné době řidiči nemusí po uplynutí doby celou lékárničku měnit v případě, že jsou všechny její součásti neporušené a neznehodnocené.

povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění auta a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Prošlá autolékárnička v roce 2024

Z výše uvedeného odstavce vyplývá, že prošlá autolékárnička není problém v případě, že obsahuje vše potřebné a její části jsou neporušené. Pokud je tedy obsah lékárničky kompletní a obaly jsou neporušené, můžete ji bez obav používat i po vypršení lhůty platnosti. V případě, že jste z autolékárničky něco použili, je nutné co nejdříve chybějící položku doplnit, případně zakoupit novou lékárničku.

kde koupit autolékárničku a za jakou cenu

Co vám hrozí, pokud budete jezdit bez autolékárničky?

Lékárnička je jedním z nejčastěji kontrolovaných prvků během namátkové silniční kontroly. Podle policie ČR nemá autolékárničku v pořádku až pětina řidičů.

💡
Jaká pokuta vám v roce 2024 hrozí v případě, že vám autolékárnička zcela chybí nebo je neúplně vybavená? Bloková pokuta až ve výši 2.000 Kč.

Chybějící autolékárnička samozřejmě představuje problém nejen kvůli riziku pokuty, ale je také zcela zásadní z hlediska bezpečnosti na cestách.

Povinná výbava auta pro cestu do Rakouska | Klik.cz
Z průzkumů vychází, že každoročně zimní dovolenou na horách plánuje zhruba 50 % Čechů. Jaká je povinná výbava auta do Rakouska?

Kolik stojí autolékárnička?

Kde koupit autolékárničku do auta a kolik stojí? Autolékárničku můžete zakoupit online, nabízí ji nespočet e-shopů, koupíte ji také v řadě supermarketů, v lékárnách a na benzínových pumpách. Její cena se pohybuje jen okolo 100 až 300 Kč, takže se rozhodně vyplatí si ji pořídit, než riskovat pokutu a také to, že vám obsah lékárničky bude chybět v případě dopravní nehody nebo zranění.

kde mít v autě autolékárničku

Kde mít v autě lékárničku?

Možná jste se i vy někdy zamýšleli nad tím, kam lékárničku v autě uložit. Při umísťování autolékárničky byste měli dodržovat to, že by neměla být vystavená přímému slunečnímu světlu, měla by být snadno přístupná a měla by být umístěná na suchém místě.

Autolékárnička patří k povinné výbavě každého automobilu. Zatímco dříve hrozila pokuta nejen za chybějící lékárničku, neúplnou lékárničku a prošlou lékárničku, dnes můžete jezdit i s lékárničkou po datu expirace. Musí ale být kompletní a obaly musí být neporušené.