Jednou z největších obav cestovatelů je, že na cestách ztratí cestovní pas nebo občanský průkaz. Ztráta cestovního pasu nebo jiného dokladu totiž může vést k vážným komplikacím. Přinášíme vám tipy na to, jak předejít ztrátě dokladů a také si přiblížíme, jak postupovat v případě, že přeci jen ke ztrátě nebo odcizení cestovního pasu dojde.

Jak nepřijít o cestovní pas?

Prošli jsme diskuze zkušených cestovatelů, abychom vám mohli předat cenné tipy a rady, které minimalizují riziko ztráty nebo krádeže cestovního pasu a dalších dokladů na cestách. Pojďme se na ně společně podívat.

  • Udělejte si digitální kopie dokladů: Zkušení cestovatelé doporučují si před cestou důležité doklady naskenovat do telefonu jako zálohu. Na naskenování dokladů můžete použít v případě zařízení s iOS aplikaci Poznámky, pro zařízení s operačním systémem Android je k dispozici několik aplikací, jako je Adobe Scan nebo Microsoft Lens. V nouzi však postačí i fotka dokladů.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
  • Nechávejte doklady v hotelovém trezoru: Obecně se v případě dovolené v zahraničí doporučuje bezpečně doklady uložit v hotelovém trezoru a u sebe mít jen kopii dokladů.
  • Vyřiďte si dva cestovní pasy: Jednou z možností, jak předejít riziku ztráty cestovního pasu, je mít druhý pas. Dva cestovní pasy vám však vydají jen v odůvodněných případech.
cestovní pas na letišti

Co dělat v případě ztráty nebo odcizení cestovního pasu?

I když budete opatrní, může se samozřejmě stát, že přeci jen o cestovní pas na dovolené přijdete. Jak v takové situaci postupovat?

  • Krok 1: Ztrátu nebo odcizení cestovního pasu nebo jiného osobního dokladu co nejdříve nahlaste místní policii a požádejte je o vystavení potvrzení.
  • Krok 2: S potvrzením o ztrátě či odcizení dokladů navštivte zastupitelský úřad  ČR. Jejich kompletní seznam je k dispozici na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.
  • Krok 3: Na zastupitelském úřadu vyplníte formulář. K vystavení náhradního cestovního dokladu budete potřebovat dvě fotografie (35 x 45 mm). Poplatek za vyřízení náhradního dokladu je 400 Kč.
5 nezbytných tipů pro bezproblémové vyřízení pasu | Klik.cz
Plánování dokonalé dovolené může být vzrušující. Existuje ale jedna věc, kterou není radno podcenit. Máte platné cestovní pasy?
  • Krok 4: Aby vám mohl zastupitelský úřad náhradní doklad vydat, bude potřebovat jiný doklad totožnosti, případně potvrzení vaší totožnosti jiným občanem ČR.
  • Krok 5: Zpravidla vydává zastupitelský úřad náhradní doklad okamžitě, případně během několika dnů. Tento doklad je časově i územně omezený a slouží k návratu do České republiky. V případě, že se plánujete v zahraničí zdržet dlouhodobě, můžete zažádat o vydání nového cestovního pasu. Počítejte však s tím, že na jeho vyřízení mají úřady 120 dnů.
více cestovních pasů

Cestovní pas jako zástava v hotelu

V některých případech po vás může hotel nebo například půjčovna automobilů a motocyklů vyžadovat pas do zástavy.

Odborníci radí, osobní doklady do zástavy nikdy nedávat.
💡
Hotely ani půjčovny nemají žádný zákonný nárok po vás tento typ zástavy požadovat. Tato situace je lehce zneužitelná, protože nikdy nevíte, co by mohli v zahraničí s osobním dokladem udělat.

Máte několik cestovních pasů? Jak to na hranicích nepoplést?

Jak už jsme nastínili výše, občané České republiky mohou vlastnit hned několik cestovních pasů. K čemu je to dobré? Z ryze praktického důvodu.

Může se vám totiž stát, že budete cestovat do zemí, které spolu dobře nevychází. Razítko v pase od jednoho z nich vám může zkomplikovat vstup do dalšího. V krajních případech se dokonce může stát, že vás do daného státu vůbec nepustí.

Pokud však budete mít pasy dva, stačí při vstupu a odjezdu předložit jiný pas. Abyste si pasy nepopletli, nedávejte si je na stejné místo.

Pas, který chcete předložit, si připravte například k letence.

Co udělat proto, aby se vám cestovní pas na dovolené neztratil? V první řadě si udělejte kopie dokladů, ať už v papírové podobě nebo v telefonu. Cestovní pas nechávejte bezpečně uložený v hotelovém trezoru. Pokud ho budete mít u sebe, dobře si ho hlídejte.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: