Sjednání povinného ručení je zákonná povinnost týkající se každého vlastníka vozidla. Kolik zaplatíte za povinné ručení, určuje několik faktorů. Jak se liší ceny povinného ručení podle obsahu (respektive zdvihového objemu) vozidel?

Orientační ceny povinného ručení podle obsahu

Jedním z faktorů ovlivňující sazby povinného ručení je zdvihový objem (častěji označovaný jako obsah vozidla). Stejně jako u dalších technických faktorů platí, že čím slabší auto, tím nižší cena pojištění. Jak se pohybují průměrné ceny povinného ručení podle obsahu?

Povinné ručení sazby

Objem v cm3 Průměrná cena
Do 1000 1.700 Kč
1001–1250 2.100 Kč
1251–1400 2.500 Kč
1401–1650 3.100 Kč
1651–2000 4.000 Kč
2001–2500 4.600 Kč
Nad 2500 7.000 Kč

Pozn.: kalkulováno na 40 let, bydliště Hradec Králové, 60 měsíců bez nehody a bez dalších připojištění.

💡
Zdvihový objem vozidla je orientační údaj, podle kterého se počítá výkon vozu. Jde ale jen o jedno kritérium z mnoha. Některé pojišťovny proto přecházejí k zohledňování výkonu vozu (v kW) místo zdvihového objemu.

Stále ale funguje vzorec, že čím vyšší obsah (zdvihový objem) vozidla, tím dražší povinné ručení. Statisticky totiž platí, že majitelé silnějších vozů jezdí rychleji a bourají častěji. Přesto ale zdvihový objem nehraje takovou roli, jakou mu někteří řidiči přikládají.

povinné ručení cena
Tip! Zkuste si nezávazně spočítat cenu povinného ručení na vaše auto. Výsledek budete znát během chvilky a třeba se vám podaří ušetřit na pojistném.
mladá řidička v autě
Mladí řidiči statisticky bourají častěji.

Pro koho jsou důležité ceny povinného ručení podle obsahu?

Ceny povinného ručení podle obsahu zajímají především mladé řidiče. Ti jsou pro pojišťovny jako nepopsaný list bez bonusů za jízdu bez nehody a s minimálními zkušenostmi. Zdvihový objem vozu ovlivní cenu povinného ručení výrazněji než u staršího řidiče s bonusy.

U řidičů bez nehod tvoří bonusy až polovinu ceny povinného ručení.

Nezřídka se stává, že mladší řidiči mají povinné ručení jednou tolik dražší. V takovém případě hraje zdvihový objem roli a pojistitelé bez bonusů si rozmyslí, zda na svoje první kilometry potřebují třílitrový šestiválec.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
taxi
Věděli jste, že třeba taxíky nebo vozidla autoškoly mají jinou sazbu pojistného?

Cena povinného ručení podle typu vozidla

Dalším z faktorů ovlivňující ceník povinného ručení je typ vozidla. Auta totiž mohou mít stejný zdvihový objem, jejich využití ale pro pojišťovny hraje velkou roli.

Pojišťovny dělí vozy podle užití nejčastěji do těchto kategorií:

  • osobní vůz,
  • vozidlo taxislužby,
  • autoškola,
  • nákladní vůz,
  • firemní vůz.

Někteří už možná tuší, jaké kritérium zde hraje roli. Je to způsob řízení a ovládání vozu. Řidiči taxislužby jsou možná zkušení, najedou ale stovky kilometrů za den a riziko nehody je tudíž vyšší. To samé platí pro firemní vůz a autoškolu.

Pro potřeby výpočtu ceny povinného ručení pojišťovny dále rozlišují tyto kategorie vozidel:

L Motorová vozidla s méně než čtyřmi koly
M Motorová vozidla s minimálně čtyřmi koly určená pro přepravu osob
N Motorová vozidla s minimálně čtyřmi koly určená pro přepravu nákladu
O Přípojná vozidla
T Lesnické a zemědělské traktory
S Pracovní stroje
R Ostatní vozidla (sněžné skútry, rolby, speciální čtyřkolky)

V praxi to vypadá tak, že vozy se stejným zdvihovým objemem mají odlišný základ pro výpočet ceny povinného ručení podle obsahu. Podotýkáme ovšem, že algoritmus výpočtu má každá pojišťovna svůj a dopředu nevíte, jak velkou hrají jednotlivé faktory roli.

černé bmw
Jaké parametry ovlivňují cenu povinného ručení? Věk, bydliště a bonusy

Co ovlivňuje cenu povinného ručení?

Nejvíce ovlivňuje ceny povinného ručení osoba vlastníka (respektive pojistitele). Netýká se to pouze bonusů, do výpočtu promlouvají i další faktory:

  • Věk pojistitele – nejdražší povinné ručení mají rizikové skupiny do 30 let a nad 60 let.
  • Bydliště pojistitele – obyvatelé velkých měst s hustějším provozem bourají statisticky častěji.
  • Bonusy a malusy – počet měsíců bez nehody (respektive pojistné události) výrazně ovlivní cenu povinného ručení.

Dalším z faktorů, které ovlivňují ceny povinného ručení, je obsah povinného ručení. Jaké jsou limity plnění, máte pojištění skla, srážky se zvěří nebo rozšířenou asistenci? Všechny tyto doplňkové služby posouvají cenu povinného ručení směrem nahoru.

Roční nájezd a cena povinného ručení

V poslední době řeší pojišťovny stále častěji průměrný roční nájezd. Povinné ručení podle najetých kilometrů se počítá podle udaného množství ročních kilometrů. Jestliže jezdíte málo, platíte méně. Dálkoví řidiči si za povinné ručení naopak připlatí.

Co se stane, když překročíte stanovené kilometry? V tom případě uhradíte pojišťovně sankci z překročených najetých kilometrů. Stejně jako faktory pro výpočet povinného ručení, i v tomto případě má každé pojišťovna vlastní podmínky.
srovnání povinného ručení podle obsahu motoru - statistiky
Ceny povinného ručení každoročně rostou. Proč? Čtěte níže...

Proč rostou ceny povinného ručení?

Stále častěji slyšíme, že ceny povinného ručení jsou stále vyšší. Pojišťovny toto tvrzení nevyvrací. Navyšování cen totiž potvrzují i statistiky nehodovosti a výše škod.

• Rostou škody na majetku

Nehod meziročně přibývá a stejně tak rostou škody na majetku. To vše pojišťovny zohledňují v cenách povinného ručení společně s dalšími faktory.

• Na cenu má vliv i energetická krize

Do cen povinného ručení se promítá také energetická krize. Rostoucí náklady na provoz autoservisů si firmy zahrnují do cen oprav, čímž pojišťovnám opět roste výše plnění.

Srovnání povinného ručení vám ušetří stovky korun ročně

Vysvětlili jsme si, že ceny povinného ručení podle obsahu hrají roli jen částečně. Vedle výkonu vozidla se do cen povinného ručení promítají i další faktory jako osoba pojistitele, typ vozidla a další.

Nejvíce peněz vám proto ušetří srovnání povinného ručení. Přehledné porovnání nabídek jednotlivých pojišťoven vám ukáže, kolik za pojištění zaplatíte a co povinné ručení obsahuje.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: