Za hlavní výhodu elektromobilu se považuje ekologický provoz. Je ale provoz Tesly či BMW i3 také ekonomický? Jak si stojí cena nabíjení elektromobilu v porovnání se spalovacími motory a vyplatí se Čechům elektromobily?

Kolik stojí nabití elektromobilu?

Po pořízení nového elektromobilu se řidičům nabízejí dvě možnosti nabíjení. První z nich je domácí nabíjecí stanice pro elektromobily, případně nabíjení z klasické zásuvky. Druhá varianta je veřejná dobíjecí stanice pro elektromobily od jednoho z českých distributorů.

Cena nabíjení elektromobilu doma

Na kolik vyjde domácí nabíječka? Vezmeme to od začátku. Nabíjecí stanice pro elektromobily na doma – wallbox – vyjde přibližně na 50.000 Kč. Uživatelé ale nemusí platit plnou cenu.

Program Nová zelená úsporám přispěje až 15.000 Kč na pořízení domácí dobíjecí stanice pro elektromobily.
Pořízení nabíjecí stanice pro elektromobily ale představuje jednorázový náklad. Nás zajímá cena nabíjení elektromobilu – tedy dlouhodobé náklady vynaložené na provoz.

Průměrná cena elektřiny (červen 2024) je 2,40 Kč za kWh. Průměrná spotřeba elektromobilu se udává jako 13 kWh na 100 km. Jednoduchým násobením pak zjistíme, že 100 km jízdy nás stojí 31,20 Kč.

Nebo ne? Organizace německých motoristů ADAC v roce 2023 přišla s realistickými testy spotřeby elektromobilů. Nejpoužívanější elektroauta Němci testovali za stejných klimatických podmínek.

Reálná spotřeba a tudíž cena nabíjení elektromobilu vychází o dost hůře.
elektromobil nabíjení

Reálná spotřeba elektromobilů podle ADAC

Výše uvedená tabulka ukazuje 10 nejúspornějších elektromobilů. Přímá úměra zde platí stejně jako u spalovacích motorů – čím silnější elektromobil, tím vyšší spotřeba. Parametrům pro rodinný provoz mimochodem odpovídají pouze tři z deseti.

💡
A jaká je reálná cena nabíjení elektromobilu? U nejméně hospodárné Kii e-Soul je to 45,12 Kč na 100 km. To ale stále vychází výhodněji než provoz spalovacího motoru. Elektromobily navíc využívají systém rekuperace při brždění a jízdě z kopce.

Cenu nabíjení elektromobilu ovlivňuje také energetický tarif. ČEZ proto přišel s distribučními sazbami D27d a C27d, které jsou na míru upravené domácnostem a podnikatelům s elektromobily. Stejně tak platí, že cena nabíjení elektromobilu je nižší v případě vlastní výroby elektřiny formou FVE nebo solárních panelů.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily

Kolik stojí nabíjení na veřejné nabíječce? Záleží na poskytovateli. Ještě před pár lety nebyly výjimkou pomalé nabíjecí stanice. Ty už pomalu vymírají a cena nabíjení elektromobilu u veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily záleží na poskytovateli.

Jako příklad uvádíme nabíjení na veřejné nabíječce u poskytovatele ČEZ. Ten rozlišuje registrované a neregistrované zákazníky a rychlost nabíjení:

  • Pomalá AC nabíječka – 8 Kč za kWh
  • Rychlonabíjecí DC stanice – 13 Kč za kWh
  • Ultrarychlá nabíjecí stanice HPC – 18 Kč za kWh
Pojišťujeme elektroauta: Nyní pod naší ochranou | Klik.cz
Elektromobily jsou na silnicích častěji. Ne všechny pojišťovny nabízí jejich pojištění, ale od léta Klik.cz srovnává i pojištění elektroaut.

Jak dlouho se nabíjí Tesla?

Nejprodávanější značka elektromobilů Tesla využívá vlastní nabíjecí síť. Jak dlouho se na superchargeru Tesla nabíjí zkoumal web fDrive. Novináři zkoumali Tesla Model Y Long Range Dual Motor na nejsilnějším superchargeru s výkonem 250 kW.

Z 6 % se baterie na 100 % nabila za 71 minut. Na počátku si přitom supercharger bral 180 kW výkonu, který postupně snižoval. Tím se logicky snižovala i rychlost dobíjení. Zatímco na 50 % se baterie dostala za 18 minut, do plna jí to trvalo téměř další hodinu.
nabíjející se elektromobil

Jak platit na nabíjecí stanici?

Placení na dobíjecí stanici se může zdát jako formalita. Moderní doba s sebou nese i pokročilé technologie. Možná vás ale překvapí, že jednoduchá platba kartou dnes rozhodně není samozřejmost.

💡
Běžné platební terminály se provozovatelům nabíjecích stanic příliš nevyplatí. Využívají proto vlastní čipové nabíjecí karty. Řidiči potřebují sice další kartu, má to ale svoje výhody. Získají díky tomu přístup do profilu elektromobilu, sledují spotřebu a další statistiky.

Proč se provozovatelům nevyplatí platba kartou? Výrobci nabíječek povolují pouze schválené terminály s cenou až 100.000 Kč. Ty navíc musí akceptovat české banky. Provozovatelé tudíž logicky vybírají nejlevnější a nejschůdnější cestu. U plateb kartou navíc hrozí, že se cena nabíjení elektromobilu zvýší.

Britská automobilka Arrival – netypický start-up | Klik.cz
Inovativní automobilka Arrival se zaměřila na komerční subjekty a brzy začala chrlit zajímavé koncepty, které oslovily i největší výrobce vozů.

Kolik stojí provoz elektromobilu?

Jedna věc je cena nabíjení elektromobilu. Na kolik ale vyjde jeho provoz? Mezi výhody elektromobilu patří provoz bez dálniční známky a parkování zdarma v některých městech. Dálniční známky jsou výhodné i u hybridů, kde řidiči platí zhruba 25 % plné ceny.

Na kolik vyjde povinné ručení pro elektromobily? Nejlevnější nabídky pro české zástupce Enyaq 80 iV vychází na 2.700 Kč. Cenu přitom ovlivňují stejné parametry jako u klasického pojištění odpovědnosti provozu vozidla.

Vyplatí se Čechům elektromobily? Nabíjecí stanice pro elektromobily se rozrůstají, cena nabíjení elektromobilu na domácí nabíječce vyjde levněji než tankování na čerpacích stanicích. Jenže jen málokdo si wallbox skutečně pořídí.

Oproti zbytku Evropy na nabíjecích stanicích platíme více. V nejlepším případě tak provoz elektromobilu vychází stejně jako provoz spalováku. A to přesto, že cena nabíjení elektromobilu je nižší než tankování.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: