Motorka pro mnohé představuje nejen dopravní prostředek. Milovníkům jedné stopy se stala vášní, životním stylem a způsobem relaxace. Jízda na motorce s sebou nese ale jistá rizika, a proto je třeba kvalitní výbava na motorku. Bez čeho se motorkáři neobejdou?

Výrobci doplňků na motorku se předhánějí, s jakými novými doplňky a materiály přijdou. Pokud bychom kupovali vše, výbava na motorku nabyde obřích rozměrů. Cílem doplňků by měla být snaha o zvýšení bezpečnosti a pohodlí při jízdě. Do jakých se vyplatí investovat?

Výbava na motorku (nejen) pro začátečníky

Představte si, že v kapse nesete ještě teplý řidičský průkaz s oprávněním na skupinu A. V garáži se pyšní vysněný jednostopý dopravní prostředek. Vás ale čekají nákupy bezpečnostních prvků. Právě na nich výbava na motorku stojí. Jenže nabídka obchodů je velká a názory se různí…

havarijní pojištění
Tip! Havarijní pojištění motocyklu je nejen zákonem povinné, ale také rozumné. Nikdy nevíte, kdy se můžete dostat do nehody nebo kdy vám někdo ukradne váš milovaný stroj. Srovnáním havarijního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší nabídku.

Helma

Jízda bez helmy vás bude stát nejen pokutu při silniční kontrole, ale také vysoké bezpečnostní riziko. Bez ní to zkrátka nejde. Při nákupu narazíte na širokou nabídku. S výběrem začněte podle toho, jaký typ motorky vám říká pane.

  • Integrální helma – díky aerodynamickému tvaru vhodná pro rychlejší jízdu na silničkách
  • Vyklápěcí helma – oblíbená zejména u majitelů cestovních motorek díky vyklápěcímu štítu
  • Otevřená helma – povinnost pro řidiče chopperů, hodí se ale také na skútry
  • Enduro helma – ideální pro jízdu v terénu, offroad motorky a cross
Nebudeme vás zatěžovat širokým výběrem materiálů, ať už povrchových, nebo vnitřního polstrování. Při výběru hraje roli správná velikost. Ještě před návštěvou obchodu si změřte obvod hlavy kolem čela. Jedině tak vám helma správně padne a nebude překážet při jízdě.
tabulka
výbava na motorku motoboty

Motoboty

Kvalitní motoboty mnoho motorkářů podceňuje. Je to ale přesně ta část výbavy na motorku, která se na dlouhých cestách stane vaším největším spojencem. Nohy toho totiž při jízdě musí vydržet hodně:

  • horko,
  • déšť,
  • drobné i prudké nárazy,
  • skoky,
  • horký výfuk,
  • chlad.
💡
Při výběru opět hraje roli typ motorky a styl jízdy. Jiné motoboty pořizujete na chopper a jiné na silniční motorku. Důležité je pohodlí – motoboty musí správně padnout. Nohama na motorce řadíte a brzdíte a důležitý je přesný cit v noze.

Bunda a kombinéza

Bezpečná výbava na motorku musí zahrnovat správné ošacení. První dilema ale zní, zda je lepší bunda a kalhoty, nebo kombinéza na motorku?

A stejně jako v předchozích případech záleží na tom, jaký stroj řídíte. Motorkáři na silničkách sáhnou spíše po kombinéze, pro majitele chopperů a endur jsou vhodnější volbou kalhoty a kombinéza.
Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění motocyklu?
Havarijní pojištění na motorku spousta řidičů přehlíží. Mnohdy jim ale ušetří nemalé částky. Kdy se řidičům vyplatí? Jak vyberou nejlepší?
Jaké vlastnosti by mělo oblečení na motorku splňovat?
  • Odolnost materiálu proti prodření
  • Odolnost proti vodě a dešti
  • Vzdušnost v teplých dnech
  • Chrániče loktů, ramen, boků, kolen a zad
💡
Někteří motorkáři se přou také o tom, zda je lepší textil nebo kůže? Oproti kůži je textil vzdušnější, kožená kombinéza na motorku ale poskytuje větší bezpečnost proti prodření. V zimě pod ní ale neobléknete další vrstvy a v létě se v ní pořádně zapotíte.

Chrániče a páteřák

Páteřák a chrániče zmírňují následky nehody a fungují jako prvky pasivní bezpečnosti.

Klíčový je hlavně páteřák, jelikož úrazy zad na motorce patří k těm nejvážnějším a s dlouhodobými zdravotními následky.

Počet chráničů záleží na konkrétním motorkáři. Setkáte se s mnoha druhy:

  • chrániče krku,
  • chránič hrudníku,
  • chránič kyčlí,
  • chránič zápěstí,
  • chránič předloktí,
  • chránič holení,
  • ledvinový pás,
  • páteřák.
Bezstarostná jízda: Motorka nemusí mít dálniční známku!
Evropa se chlubí udržovaným systémem dálnic a rychlostních silnic. Mají v tomto ohledu motorkáři výhodu? Kolik stojí dálniční známka na motorku?

Obecně vzato platí, že přejezdy do práce nevyžadují opancéřovaní ze všech stran. Přesto je nepodceňujte. I drobný strkanec na křižovatce může mít pro nechráněného motorkáře dalekosáhlé a nepříjemné důsledky.

Ne všechny chrániče navíc musíte kupovat zvlášť. Spoustu z nich obsahuje už základní výbava na motorku v podobě oblečení. Například páteřák často najdete integrovaný v bundě a chrániče holení obsahují motoboty.

Výrobci výbavy na motorku

Několikrát zmiňujeme množství značek vybavení na motorku. Kteří výrobci se vyplatí a seženete u nich kvalitní vybavení za rozumné ceny?

Začátečníci neudělají chybu se značkami Alpinestar a Dainese.

Kvalitní helmy na motorku vyrábí i značka Shoei, za jejich prémiové motopřilby si ale připlatíte. V segmentu helem je oblíbený také výrobce Arai, jehož integrální přilby se objevují i na závodních okruzích.

bezpečná výbava na motorku

Povinná výbava na motorku 2024

Bezpečná výbava motocyklu se skládá převážně z oblečení a chráničů. Co ale povinná výbava na motorku? Ta se za poslední roky podstatně zúžila. V podstatě jedinou součástí povinné výbavy na motocykl zůstala motolékárnička. V minulosti sem ale patřily i náhradní pojistky a žárovky.

Pro motorkáře ale platí povinnost nasazené a bezpečné upevněné přilby. Helma musí sedět i na hlavě spolujezdce. Málo zmiňovaná je povinná ochrana zraku buď motoštítem nebo brýlemi v případě otevřených přileb na chopperech a skútrech.
Kupní smlouva na motorku: Důležité body, na něž si dát pozor
V roce 2022 bylo v České republice registrovaných jeden a čtvrt milionu motorek. Základem úspěšného prodeje je správně sepsaná kupní smlouva.

Jedna věc je povinná výbava na motorku. Co ale další doporučená výbava na motocyklu? Vedle nesáhnete, pokud si s sebou vezmete oranžovou bezpečností vestu, defekt sprej na opravu pneumatik a nářadí na drobné opravy.

Kvalitní výbava na motorku vám může zachránit život, a proto její výběr nepodceňujte. Při výběru se řiďte jednoduchým pravidlem – důležité je pohodlí a bezpečnost. Při výběru vám ale napoví i selský rozum. Pomalé cesty na skútru do práce nevyžadují profi motorkářskou výbavu.

Tip! Jezdíte i na čtyřech kolech? Přečtěte si seznam povinné výbavy na auto.