Na světě existuje jen málo měst, které mají takové kouzlo jako italské Benátky, jež každoročně navštíví zhruba 25 milionů turistů. Že byste také rádi navštívili Benátky? Co vidět v tomto krásném městě? Jaké aktivity jsou vhodné pro rodiny s dětmi? Jak dlouho trvá cesta do Benátek letadlem? To jsou otázky, na které vám v následujících řádcích přineseme odpověď.

Slavné Benátky

Hned na úvod si pojďme přiblížit několik základních informací o Benátkách. Benátky jsou hlavním městem severoitalské oblasti Benátsko a jejich počet obyvatel se pohybuje okolo 250.000. Město, ve kterém je 417 mostů a 177 kanálů, vzniklo již v roce 810, takže je jeho historie opravdu bohatá.

Pokud chcete Benátky navštívit, měli byste vědět, že od roku 2024 město zavedlo platbu vstupného pro jednodenní návštěvy. Poplatek se platí on-line ve vybrané dny a činí 5 eur za osobu nad 15 let.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.

Letenky Benátky

Možností jak se dostat do Benátek, je hned několik. Do tohoto města se můžete vypravit jak autem, tak i autobusem, vlakem a letecky. V blízkosti Benátek se nacházejí hned dvě mezinárodní letiště, z nichž jedno je od centra vzdálené 13 km a druhé 41 km. Průměrná délka letu z Prahy do Benátek je 1 hodina 30 minut.

💡
Levné letenky do Benátek nabízejí zejména nízkonákladové letecké společnosti, jako je Wizz Air, Ryanair nebo EasyJet. Zpravidla jsou letenky nejlevnější 2 až 3 měsíce před plánovaným odletem.
co vidět v Benátkách

Benátky: Co vidět?

Benátky jsou doslova nabité památkami a zajímavými místy. Pojďme se na některé z nich podívat:

  • Bazilika sv. Marka: Tato bazilika s fasádou vyskládanou zlatými mozaikami patří k nejznámějším ukázkám byzantské architektury v Evropě.
  • Palác Ca' Rezzonico: Palác Ca' Rezzonico je představitelem benátského rokoka, krásný je nejen zvenku, ale také uvnitř, kde se pyšní nádherně zdobenými stropy.
  • Ostrov Torcello: Pokud se chcete vyhnout ruchu města, bude pro vás tím pravým ostrov Torcello s katedrálou Santa Maria Assunta, který se nachází zhruba 40 minut jízdy lodí od centra Benátek.
Objevte kouzlo Bari: Skryté poklady Itálie
Začínáte plánovat dovolenou a uvažujete nad tím, kam se letos vypravit? Pokud nedáte dopustit na slunné počasí a krásné moře, vydejte se do Bari.
  • Benátský karneval: V Benátkách se každoročně koná jeden z nejkrásnějších karnevalů světa, který charakterizují nádherné kostýmy a tajemné masky. Tradičně tento karneval začíná dva až tři týdny před popeleční středou a končí na masopustní úterý, v roce 2025 začíná 5. března.
  • Knihkupectví Acqua Alta: Jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v Benátkách je knihkupectví Acqua Alta, které se vyznačuje zcela nezaměnitelnou atmosférou. Nové i staré knihy tu najdete například vyskládané v gondole nebo ve vaně.
Benátky město vody

Co vidět v Benátkách za jeden den?

Máte na návštěvu Benátek vyhrazený jediný den? I jeden den stačí k tomu, abyste viděli nejzajímavější památky tohoto města. Základem je Canal Grande, který je hlavní tepnou města a který je lemovaný většinou pamětihodností. Za návštěvu rozhodně stojí i největší tržnice města Mercato di Rialtomost Ponte di Rialtonáměstí Piazza San Marco a zvonice svatého Marka.

Co navštívit v Benátkách s dětmi?

Plánujete Benátky navštívit s dětmi? V tom případě doporučujeme vyhnout se hlavní turistické sezóně, kdy je ve městě doslova hlava na hlavě. Co se týče aktivit, děti si jistě zamilují jízdu veporettem, tedy lodí, která funguje jako autobus a umožňuje cestovat i s kočárkem.

Oblíbená je také pláž Lido di Venezia, na kterou se dostanete právě vaporettem nebo park s dětskými hřišti se skluzavkami Giardini Pubblici.

Na co si dát v Benátkách pozor?

Benátky se řadí k poměrně bezpečným městům. Nicméně vzhledem k tomu, kolik se v Benátkách každodenně pohybuje lidí, je rozhodně na místě si hlídat si své osobní věci. Dobré je také vědět, že je v Benátkách přísně zakázáno krmit holuby a na většině míst není povolené kouřit pod hrozbou vysoké pokuty.

Láká vás jedno z nejnavštěvovanějších měst světa – Benátky? Co vidět v tomto magickém městě už víte. Ať už se rozhodnete město navštívit během karnevalu nebo mimo hlavní sezónu, věříme, že si odvezete krásné vzpomínky.