Od 1. 1. 2024 odbory dopravy v obcích s rozšířenou působností nevydávají velké technické průkazy. Papírové doklady nahradila aplikace e techničák, která schraňuje všechny potřebné informace o vozidle. Usnadňuje e techničák aplikace řidičům život a co všechno umí?

Aplikaci e techničák pro Ministerstvo dopravy zpracovala společnost Autocont a.s. Zobrazuje údaje v technickém průkazu, nejedná se ale o eDoklad. Osobní údaje v ní řidiči nenajdou a e techničák slouží hlavně jako veřejná databáze.

Jak spojit e techničák a vozidlo?

Jelikož je e techničák mobilní aplikace, proces spárování vozidla a služby začíná stažením a instalací. Aplikaci najdete v oficiálních zdrojích na oba nejpopulárnější mobilní operační systémy:

Spárování vozidla je rychlé a intuitivní. Pokud mají řidiči nový malý technický průkaz (Osvědčení o registraci vozidla, ORV) s QR kódem, stačí jeho naskenování a o všem se systém postará automaticky. Případně stačí zadat VIN vozidla, číslo technického průkazu nebo číslo ORV.

Jelikož se jedná o přístup do veřejné databáze, není třeba žádné další potvrzování. Nejrychlejší je spojení prostřednictvím QR kódu – to si ale v některých případech netyká s připojením přes Wi-Fi a je třeba datové připojení.
e techničák aplikace

Co obsahuje aplikace e techničák?

Jaké údaje najdeme v e techničáku? Ve své podstatě jde o digitální kopii velkého technického průkazu. Všechny uvedené údaje se navíc vyskytují jinde v centrálních a veřejných databázích a registrech.

  • Základní informace o vozidle
  • Technický popis vozidla
  • Motor
  • Emise
  • Karoserie
  • Rozměry
  • Hmotnost
  • Nápravy
  • Spotřeba
  • Doklady
  • Data o technických prohlídkách
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Kdy využijeme aplikace e techničák? Kompletní digitalizace pomáhá úředníkům při evidenci, policistům při kontrolách i v dalších situacích. Pro řidiče má appka největší výhodu v tom, že si sami ověří informace o kupovaném vozidle.

Recenze aplikace e techničák

Jak hodnotí aplikaci řidiči? Ihned po jejím spuštění 1. 1. 2024 proběhla českými médii zpráva o nedostatečných funkcích aplikace. Během prvních týdnů fungovala aplikace pouze na iOS a na Android se dostala až později.

💡
Zavádějící byl také přístup státní správy. Ta při oznamování komunikovala jinou službu, než ve výsledku odprezentovala. Přesto pozitivně kvitujeme snahu státu o digitalizaci a minimum papírových dokladů, které jsou ve 21. století hlavně přežitkem.

E techničák aplikace nefunguje jako portál řidiče. Ukazuje veřejně dostupná data a to ještě statickou formou. Překvapí také absence možnosti uložení vozidel – to nepotěší zejména vlastníky vícero aut, kteří musejí do aplikace znovu zadávat údaje. E techničák si pamatuje pouze poslední hledání.

kontrola dokladů už i online

Nepříliš úspěšný start

S aplikací se nese i další kontroverze. Řidiči při spuštění e techničáku varovali před chybně zapsanými, či zcela chybějícími údaji. Chyběly například zapsané alternativní pneumatiky či záznam o možnosti připojení tažného zařízení.

To pochopitelně přineslo řadu komplikací. Pokud technikovi na STK nesedí údaje, řidiči kontrolou zkrátka neprojdou. To se týká i silniční kontroly, která vyžaduje shodu údajů v registru s reálným stavem vozidla.

Chyby v zápisu vyřeší řidiči na úřadě. Řidiči mohou zajít na přepážku, kde jim údaje po doložení skutečného stavu opraví. Do budoucna se počítá i s možností sjednání opravy prostřednictvím Portálu řidiče.

Portál dopravy přináší novinky – převod vozidla online
Ministerstvo dopravy spustilo změny na Portálu dopravy. Nově si ušetříte minimálně jednu cestu na úřad při žádosti o třetí registrační značku.

A není to málo?

V aplikaci řidiči najdou spoustu údajů – ve své podstatě jde o rodný list vozidla. Přesto bychom si ale dovedli představit, že jich bude více.

Prvním překvapením je absence najetých kilometrů. Ty se uvádějí do běžných databází a nejde o citlivý údaj. Chybějící najeté kilometry jsou o to více zarážející, že stát provozuje další aplikace www.kontrolatachometru.cz, ve které řidiči najeté kilometry běžně najdou.
Dále chybí informace o dopravních nehodách. 

K těm se řidiči při nákupu dostanou prostřednictvím placených aplikací, které stahují databáze pojišťoven. Jejich uvedení ve veřejných registrech by usnadnilo prodej i nákup ojetin.

💡
Aplikaci e techničák se ale blýská na lepší časy. Ministerstvo dopravy argumentuje tím, že jde o stále živou a vyvíjenou aplikaci. Do budoucna se plánuje například možnost uvádět počet vlastníků a provozovatelů vozidla.

Po vydání ale aplikace financovaná z veřejných peněz působila spíše jako nehotový fragment.

Web Dataovozidlech.cz

Vedle e techničák aplikace připravilo Ministerstvo dopravy také web www.dataovozidlech.cz. Ten funguje jako veřejná databáze a registr vozidel a lze přes něj zajistit výpis z registru vozidel a zjistit vybrané statistiky a veřejně publikovatelná data z Registru silničních vozidel.

Pro laika je ale web Dataovozidlech spíše nepřehledný soupis statistik. Po bližším seznámení se v něm ale rychle zorientují. Pomocí různých filtrů a segmentace vytvoří seznamy vybraných vozidel v registru. Ten mimochodem v polovině června čítal pěknou řádku vozů.

Aplikace e techničák spolu s Portálem dopravy představuje šikovný nástroj a další krok digitalizace registru vozidel. Vše je ale zatím v procesu a aplikace se stále vyvíjí. E techničák aplikace je ale na dobré cestě a v budoucnu se stane užitečným nástrojem při prodeji a nákupu vozidel.